Tramp u ponedjeljak izlaže bezbjednosnu strategiju: Kina konkurent

Navodi se da su zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali da na nacionalnu bezbjednosnu strategiju, koju će Tramp izložiti tokom govora, ne treba gledati kao na pokušaj obuzdavanja Kine, već kao na ponudu da se jasno sagledaju izazovi koje Kina predstavlja
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2017. 08:39h

Američki predsjednik Donald Tramp izložiće u ponedjeljak novu nacionalnu bezbjednosnu strategiju SAD, prenosi Tanjug.

Rojters ističe da će Tramp u njoj, između ostalog, jasno označiti Kinu kao konkurenta.

Rojters podsjeća da je Tramp hvalio kineskog predsjednika Sija Đinpinga, ali je istovremeno zahtijevao od Pekinga da poveća pritisak na Sjevernu Koreju u vezi sa njenim nuklearnim programom i promijeni trgovinsku praksu kako bi ona više odgovarala SAD.

Navodi se da su zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali da na nacionalnu bezbjednosnu strategiju, koju će Tramp izložiti tokom govora, ne treba gledati kao na pokušaj obuzdavanja Kine, već kao na ponudu da se jasno sagledaju izazovi koje Kina predstavlja.

Rojters navodi reči jednog od zvaničnika da se još uvijek radi na nacrtu strategije i da bi ona mogla i da preokrene izjavu demokratskog predsjednika Baraka Obame iz septembra 2016. o tome da su klimatske promjene prijetnja po bezbjednost.

Zvaničnici su kazali da će republikanac Tramp izložiti spoljnopolitičke prioritete i naglasiti posvećenost odredbama politike "Amerika na prvom mjestu" poput jačanja američke vojske, suprotstavljanja islamističkim ekstremistima i mijenjanja trgovinskih odnosa sa ciljem da SAD postanu konkurentnija privreda.

Bonus video: