Premijer Jermenije: Ovo je pokušaj vojnog udara

Pašinjan je odbio pozive da se povuče, javlja agencija Rojters i otpustio je šefa generalštaba oružanih snaga, objavila je novinska agencija Interfax

11599 pregleda 29 reakcija 6 komentar(a)
Pašinjan, Foto: Reuters
Pašinjan, Foto: Reuters

Jermenski premijer Nikol Pašinjan upozorio je u četvrtak, 25. februara, na pokušaj vojnog udara protiv njega nakon što je vojska u izjavi zatražila da zajedno sa Vladom podnese ostavku, javlja agencija Rojters.

Pašinjan se suočava sa protestima i pozivima za ostavku, a njegovi kritičari smatraju da je na katastrofalan način vodio zemlju tokom prošlogodišnjeg sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Pašinjan je odbio pozive da se povuče, javlja agencija Rojters i otpustio je šefa generalštaba oružanih snaga, objavila je novinska agencija Interfax.

U četvrtak je pozvao svoje pristalice na skup u centru glavnog grada Jerevana kako bi ga podržali i obratio se naciji preko Fejsbuka.

Nije bilo jasno je li vojska voljna upotrijebiti silu da potkrijepi svoju izjavu ili je njihov poziv da on odstupi bio samo usmeni.

Talas demonstracija protiv Pašinjana krenuo je u novembru, nakon što je premijer potpisao sporazum o prekidu vatre sa Azerbejdžanom prema kojem je predata teritorija koju su do tada kontrolisale jermenske snage.

Sporazumom je okončan sukob koji je trajao šest sedmica u Nagorno-Karabahu. U okršajima su poginule hiljade ljudi.

Bonus video: