vazdušni udari na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe

Bajden naredio napade u Siriji, prva vojna akcija otkako je postao predsjednik

Prema saopštenju Pentagona, gađana je infrastruktura ekstremističkih grupa koje podržava Iran, a akcija je izvedena u odgovor na nedavne raketne napade na američke ciljeve u Iraku

7407 pregleda 96 reakcija 21 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden naredio je u četvrtak da se izvrše vazdušni napadi u istočnoj Siriji, piše danas Glas Amerike (VOA), navodeći da je riječ o prvoj američkoj vojnoj akciji otkako je Bajden postao predsjednik.

"Prema direktivi predsjednika Bajdena, američke vojne snage su izvršile vazdušne udare na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe koje podržava Iran u istočnoj Siriji", saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Prema saopštenju Pentagona, gađana je infrastruktura ekstremističkih grupa koje podržava Iran, a akcija je izvedena u odgovor na nedavne raketne napade na američke ciljeve u Iraku.

Vazdušni napadi su, kako navodi VOA, po svemu sudeći su bili ograničenog obima, što smanjuje rizik od eskalacije.

Bajdenova odluka da SAD izvrše udare samo u Siriji, a ne i u Iraku, bar za sada, daje vrijeme iračkoj vladi da sprovede sopstvenu istragu napada 15. februara u kojem su ranjeni Amerikanci.

"Predsjednik Bajden će reagovati da zaštiti američko i koaliciono osoblje. U isto vrijeme, postupili smo na promišljeni način čiji je cilj - deeskalacija stanja u istočnoj Siriji i Iraku", rekao je Kirbi.

On je dodao da je u napadima uništeno više objekata kod jednog graničnog punkta, koje koristi nekoliko militantnih grupa koje podržava Iran, uključujući Kataib Hezbolah i Kataib Sajid al-Šuhada, navodi VOA.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 17 proiranskih boraca ubijeno je u američkim napadima u Siriji, kod granice sa Irakom.