Si Đinping razgovarao sa Makronom; Podržao ideju da Pariz postane međunarodni finansijska centar

U telefonskom razgovoru bilo je riječi i o investicionom sporazumu koji su Evropska unija i Kina potpisale krajem 2020. godine

6906 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednici Francuske i Kine Emanuel Makron i Si Đinping razgovarali su danas o ekonomskim odnosima, Mjanmaru i distribuciji vakcina protiv koronavirusa, saopštile su dvije zemlje.

U telefonskom razgovoru bilo je riječi i o investicionom sporazumu koji su Evropska unija i Kina potpisale krajem 2020. godine.

Francuski predsjednik je "insistirao" na "stvaranju uslova poštene konkurencije i poboljšanja reciprociteta po pitanju pristupa tržištu", saopštila je Jelisejska palata.

Kako je javila kineska državna agencija, Si Đinping se založio za "brzo stupanje na snagu" tog sporazuma.

Makron je ponovo pozvao Peking da ratifikuje "što je pre moguće" osnovne konvencije Međunarodne organizacije rada koja zabranjuje prisilan rad.

Dvojica predsjednika su, kako je saopšteno, dogovorila jačanje ekonomskih odnosa u oblastima civilne nuklearne energije, vazduhoplovstva i prehrambene industrije.

Dok francuska prijestonica pokušava da iskoristi Bregzit i nametne se u sektoru finansija, Si Đinping je podržao da "Pariz postane međunarodni finansijski centar".

Kako je saopšteno u Parizu, Makron je izrazio i "veliku zabrinutost zbog situacije u Mjanmaru", dok Peking odbija da govori o državnom udaru u toj zemlji.

Kad je riječ o pandemiji koronavirusa, Makron je "ohrabrio Kinu da pruži doprinos globalnom odgovoru, posebno svojim vakcinama".

Kina je počela distribuciju vakcina u više afričkih zemalja, ali i u Mađarskoj kao prvoj članici EU koja koristi vakcinu Sinofarm.

Bonus video: