SAD objavile vizne restrikcije za 76 Saudijaca

Ove mjere donijete su na osnovu novog propisa koji američki Stejt department naziva "Kašogi zabrana" i prema kome treba da se zabrani ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu

4148 pregleda 1 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: REUTERS
Entoni Blinken, Foto: REUTERS

SAD su objavile danas da uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su "prijetili disidentima u inostranstvu", a prije svega saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mjere su najavljene ubrzo posle današnjeg objavljivanja izvještaja američke obavještajne službe u kome se optužuje saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman da je "odobrio" ubistvo novinara Džamala Kašogija. Sa izvještaja koji je sastavljen ranije danas je skinuta oznaka tajnosti.

Ove mjere donijete su na osnovu novog propisa koji američki Stejt department naziva "Kašogi zabrana" (SAD) i prema kome treba da se zabrani ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.

Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mjere nisu navedeni.

"Džamal Kašogi je platio životom da izrazi svoje mišljenje", rekao je Entoni Blinken i objasno da hoće da "kazni države koje prijete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima izvan svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode".

"Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i prijetnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima treba da prestanu. SAD ih neće tolerisati", rekao je Blinken u saopštenju.

Bonus video: