Kjav Moe Tun održao emotivan govor

Ambasador Mjanmara pri UN se usprotivio vojnim vlastima, pa smijenjen, na protestima privedene desetine ljudi

"Vrijeme je za vojsku da odmah preda vlast i oslobodi privedene. Mi ćemo nastaviti da se borimo za vladu koja je iz naroda, od naroda i za narod", rekao je ambasador

3275 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Mjanmaru, Foto: Reuters
Sa protesta u Mjanmaru, Foto: Reuters

Ambasador Mjanmara pri Ujedinjenim nacijama (UN) smijenjen je nakon što se usprotivio vojnim vlastima u svojoj zemlji, dok je u Mjanmaru danas na protestima privedeno više desetina ljudi.

U emotivnom govoru Kjav Moe Tun je rekao da niko ne bi trebalo da sarađuje sa vojskom dok ne preda vlast demokratski izabranoj vladi, prenosi BBC.

On je pozvao zemlje članice UN da izdaju javna saopštenja u kojima oštro osuđuju vojni udar i odbijaju da priznaju vojne vlasti i traže od vojnih vođa da poštuju slobodne i fer izbore na kojima je u novembru pobijedila Nacionalna liga za demokratiju, partija svrgnute i uhapšene šefice civilne vlade Aung San Su Ći.

"Vrijeme je za vojsku da odmah preda vlast i oslobodi privedene. Mi ćemo nastaviti da se borimo za vladu koja je iz naroda, od naroda i za narod", rekao je ambasador.

Snage bezbjednosti danas su povećale pritisak na demonstrante protiv vojne vlade.

Protesti su i danas održani u nekoliko gradova, a policija je ispaljivala gumene metke i bacala suzavac kako bi rastjerala okupljene.

Lokalni mediji prenose da je više desetina ljudi uhapšeno, a da je u gradu Monvja jedna žena pogođena iz vatrenog oružja.

Protesti u Mjanmaru traju od 1. februara kada je u vojnom puču svrgnuta demokratski izabrana vlada, a vojska uhapsila civilne zvaničnike i poslanike.

Preporučujemo za Vas