Evropi i SAD najviše prijete "domaći" džihadisti

"Od sada oni koji izvode napade, ovdje ili u Evropi, nisu više navođeni od Islamske države nego se mobilišu sami, zamišljajući da su vojnici idealizovane islamske zajednice, čak izmišljene, koju žele da brane ili da je osvete"
2 komentar(a)
džihadista, Foto: Shutterstock
džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2017. 08:32h

Povratak u zemlju porijekla boraca veterana Islamske države mobilisao je svjetske antiterorističke službe, ali za sada su najopasniji lokalni džihadisti, indoktrinirani u vlastitoj zemlji, upozoravaju američki stručnjaci.

Iako lokalni ekstremisti nisu toliko iskusni, poslednjih mjeseci u Evropi i SAD dokazali su da mogu neočekivano napasti i gotovo ih je nemoguće detektovati prije nego krenu da djeluju.

"U Francuskoj, SAD ili negdje drugo sigurno više neće biti velikih napada organizovanih iz inostranstva, poput onog koji se dogodio 13. novembra 2015. u Parizu", tvrdi američki stručnjak za džihadistički terorizam Mark Sageman, bivši agent CIA.

"Od sada oni koji izvode napade, ovdje ili u Evropi, nisu više navođeni od Islamske države nego se mobilišu sami, zamišljajući da su vojnici idealizovane islamske zajednice, čak izmišljene, koju žele da brane ili da je osvete", dodaje on.

Akajed Ulah, mladić porijetlom iz Bangladeša koji je 10. decembra pokušao da aktivirati improvizovanu bombu koju je nosio na sebi u njujorškoj podzemnoj željeznici, te Sajfulo Saipov, Uzbekistanac od 29 godina koji je usmrtio osam osoba i ranio 12 pregazivši ih unajmljenim kamionetom u Njujorku 31. oktobra, bili su povezani sa Islamskom državom samo gledanjem propagandnih video-snimaka.

U SAD oni su najnoviji primjeri na listi samoradikalizovanih džihadista koji predstavljaju gotovo nerješiv problem policijskim i obavještajnim službama, prenosi agencija Hina.

"Opasnost od veterana džihada ne smije se podcijeniti ali ona ne zabrinjava najviše", tvrdi Albert Ford koji radi na fenomenu "domaćeg ekstremizma" u okviru analitičke grupe Nova Amerika.

"Oni koji su već legalno u zemlji predstavljaju najteži problem". Napadi nedavno izvedeni u SAD-u bili su djelo ljudi koji su rođeni ovdje ili žive u zemlji već godinama. To je prava opasnost: nesofisticirani napadi ali smrtonosni, kao što se dogodilo u oktobru u Njujorku".

Prema brojkama Nove Amerike, 85 odsto od 415 osoba optuženih za zločine povezane sa terorizmom u SAD nakon 11. oktobra 2001. bili su američki građani ili legalni stanovnici.

Bonus video: