Vakcina kompanije Džonson i Džonson odobrena u SAD

Vakcina kompanije "Džonson i Džonson" može se skladištiti u frižiderima široke namjene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija "Fajzer/Bajontek" ili "Moderna" koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama

6317 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine kompanije "Džonson i Džonson", za koju je potrebna samo jedna doza umjesto dvije, a to je treća vakcina protiv kovida 19 koja je odobrena u SAD za odrasle, 18 godina i starije.

FDA je saopštila da "Džonson i Džonson" vakcina nudi snažnu zaštitu protiv najvažnijih stvari: teških slučajeva bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, prenio je Glas Amerike.

Jedna doza je 85 odsto djelotvorna protiv najtežih slučajeva kovida 19, pokazalo je veliko istraživanje sprovedeno na tri kontinenta. Zaštita je snažna i u zemljama kao što je Južnoafrička Republika, gdje se širi soj koronavirusa koji najviše zabrinjava.

Predsjednik SAD Džo Bajden pozdravio je vijest da je FDA odobrila upotrebu treće vakcine, ali i upozorio Amerikance da i dalje poštuju mjere za suzbijanje koronavirusa.

"Iako slavimo današnje vijesti, pozivam sve Amerikance da i dalje peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske. Kao što sam rekao više puta, situacija će se vjerovatno pogoršati ponovo kako se šire novi sojevi", naveo je Bajden.

Isporuka nekoliko miliona doza, koje će biti podijeljene među američkim državama, mogla da bi da počne već u ponedjeljak. Očekuje se da "Džonson i Džonson" isporuči 20 miliona doza u SAD do kraja marta, i 100 miliona do ljeta.

Kompanija je zatražila odobrenje hitne upotrebe vakcine u Evropi i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a planira da do kraja godine proizvede oko milijardu doza globalno. Bahrein je u četvrtak prvi odobrio upotrebu "Džonson i Džonson" vakcine.

Vakcina kompanije "Džonson i Džonson" može se skladištiti u frižiderima široke namjene što olakšava njenu distribuciju u odnosu na vakcine kompanija "Fajzer/Bajontek" ili "Moderna" koje je potrebno čuvati zamrznute na niskim temperaturama.

Bonus video: