AP i NORK: 52 odsto Amerikanaca misli da se situacija u SAD pogoršala od dolaska Trampa na vlast

Većina Amerikanaca iznijela je izuzetno pesimističan pogled na ono što Tramp radi kao predsjednik i na opšti smjer kretanja zemlje, a rezultati istraživanja trebalo bi da zabrinu i Bijelu kuću i republikance koje 2018. godine očekuju izbori za oba doma Kongresa SAD, u kojima sada imaju većinu, navodi Asošiejted pres
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2017. 21:45h

Svega 30 odsto Amerikanaca smatra da se njihova zemlja kreće u dobrom smjeru, dok 52 odsto misli da se situacija u zemlji pogoršala od dolaska na vlast predsjednika Donalda Trampa prije 11 mjeseci, pokazala je najnovija anketa Asošiejted presa i organizacije NORK (NORC).

Većina Amerikanaca iznijela je izuzetno pesimističan pogled na ono što Tramp radi kao predsjednik i na opšti smjer kretanja zemlje, a rezultati istraživanja trebalo bi da zabrinu i Bijelu kuću i republikance koje 2018. godine očekuju izbori za oba doma Kongresa SAD, u kojima sada imaju većinu, navodi Asošiejted pres.

Manje od četvrtine ispitanika i svega polovina republikanaca smatra da je Tramp ispunjavao obećanja iz predizborne kampanje. On je tada obećavao da će izmijeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker, da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da će investirati milione u projekte popravke dotrajale infrastrukture, a ništa od toga nije učinio.

Svega 23 odsto reklo je da je Tramp održao obećanja, 30 odsto ispitanih smatra da je on pokušavao da ih ispuni, ali da nije uspio, dok 45 odsto misli da nije ni radio na njihovom ispunjavanju.

Svega devet odsto ispitanih misli da je američko društvo u vrijeme Trampovog mandata postalo više ujedinjeno, dok 67 odsto kaže da je zemlja postala više podijeljena zbog Trampa. To je znatno više od 44 odsto Amerikanaca koji su prije godinu dana rekli da je Trampov prethodnik Barak Obama doprinio dubljoj podijeljenosti zemlje.

Da je Tramp podijelio SAD smatra 41 odsto republikanaca, a svega 17 odsto misli da je ujedinio.

U drugom istraživanju agencije AP i organizacije NORK, sprovedenom ovog mjeseca, svega 32 odsto je reklo da podržava Trampa kao predsjednika, što je najniži zabilježen nivo podrške nekom predsjedniku SAD na kraju prve godine mandata. Trampa kao predsjednika ne podržava ni četvrtina republikanaca.

Jedna od relativno svijetlih Trampovih tačaka jeste ekonomsko poboljšanje. Uz rast na berzama i nezaposlenost od oko četiri odsto, 40 odsto Amerikanaca podržava Trampovu ekonomsku politiku. To je više od 30 odsto ispitanika koji odobravaju Trampovu vanjsku i poresku politiku i politiku u oblasti zdravstvene zaštite.

Tramp u 2017. godini nije ostvario nijednu pobjedu u parlamentu, ali su njegovi republikanci sada na dobrom putu da usvoje temeljno preoblikovanje poreskog sistema SAD. Poslije te reforme, najbogatiji pojedinci i korporacije plaćaće znatno manji porez.

Rezultati istraživanja nagovještavaju da će Tramp, i sa i bez poreske reforme, morati mnogo toga da učini da bi ubeijdio birače da im donosi korist.

Bonus video: