"TRENUTNU SITUACIJU NIJE IZAZVALA SAMO JEDNA STRANA"

Kina se usprotivila američkom insistiranju da Kina drži ključ rješenja krize oko Sjeverne Koreje

"Zainteresovane strane treba da se približavaju jedna drugoj umesto da se bave retoričkim optužbama i prebacivanjem odgovornosti na druge", izjavio je Vu
0 komentar(a)
Vu Haitao, Foto: Reuters
Vu Haitao, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2017. 20:18h

Zamjenik kineskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama (UN) Vu Haitao usprotivio se danas američkom insistiranju da Kina drži ključ rješenja krize oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Vu je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao da "trenutnu situaciju na Korejskom poluostrvu nije izazvala samo jedna strana i da nije moguće da se jednoj strani nametne odgovornost za rješavanje problema".

"Zainteresovane strane treba da se približavaju jedna drugoj umesto da se bave retoričkim optužbama i prebacivanjem odgovornosti na druge", izjavio je Vu.

On je kritikovao unilateralne sankcije koje su Pjongjangu uvele SAD, EU, Japan i drugi, rekavši da one podrivaju jedinstvo u SB i da ih "treba odbaciti".

Vu je rekao da "nada za mir nije potpuno uništena" i pozvao sve strane da "imaju u vidu širu sliku održavanja mira i stabilnosti" i da napuste retoriku koja pojačava napetosti.

Preporučujemo za Vas