Mjanmar: Aung San Su Ći izvedena pred sud, u Jangonu se okupili prodemokratski demonstranti

Vojska je 75-godišnju Su Ći odmah poslije puča 1. februara zatvorila u njenoj rezidenciji u glavnom gradu Najpjidou, ali članovi njene Nacionalne lige za demokratiju sada više nisu sigurni gdje se ona nalazi

4758 pregleda 2 komentar(a)
Pristalice Aung San Su Ći na protestu u Jangonu, Foto: Reuters
Pristalice Aung San Su Ći na protestu u Jangonu, Foto: Reuters

Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći, koju na tajnom mjestu drže vojne vlasti od vojnog puča prije mjesec dana, pojavila se danas pred sudom preko video veze i izgleda da je dobrog zdravlja, rekao je njen advokat.

Aung San Su Ći, bivša šefica civilne vlade, optužena je za ilegalan uvoz toki-vokija i kršenje restrikcija vezanih za koronavirus a prema njenom advokatu danas je optužena za još dva djela - kršenje zakona o telekomunikacijama i za "podsticanje javnih nereda".

Vojska je 75-godišnju Su Ći odmah poslije puča 1. februara zatvorila u njenoj rezidenciji u glavnom gradu Najpjidou, ali članovi njene Nacionalne lige za demokratiju sada više nisu sigurni gdje se ona nalazi.

Ako bude osuđena po ovim optužbama to bi moglo da obezbijedi legalnu osnovu da se spriječi da učestvuje na izborima koje je vojna hunta obećala da će biti održani za godinu dana.

U Jangonu, najvećem gradu u Mjanmaru i danas su se okupili prodemokratski demonstranti protiv vojne hunte i njihovog preuzimanja vlasti prije mjesec dana, uprkos izvještajima da su bezbjednosne snage ubile najmanje 18 ljudi u protestima širom zemlje prethodnog dana.

Demonstrante u Jangonu rastjerivala je policija suzavcem dok su pokušavali da se okupe na uobičajenom mjestu na centralnoj raskrsnici.

Bonus video: