protesti se intenzivirali nakon "pokušaja puča"

Pristalice premijera Jermenije i opozicioni demonstranti odvojeno na ulicama glavnog grada

Opozicija od premijera Nikola Pašinjana traži da podnese ostavku otkako je u novembru potpisao mirovni sporazum kojim je okončan sukob u Nagorno Karabahu

4046 pregleda 0 komentar(a)
Pristalice Pašinjana, Foto: REUTERS
Pristalice Pašinjana, Foto: REUTERS

U glavnom gradu Jermenije pristalice premijera i opozicioni demonstranti organizovali su danas odvojeno proteste.

Grupa opozicionih demonstranata upala je danas u zgradu vlade, ali su je ubrzo napustili bez sukoba sa snagama bezbjednosti.

Opozicija od premijera Nikola Pašinjana traži da podnese ostavku otkako je u novembru potpisao mirovni sporazum kojim je okončan sukob u Nagorno Karabahu.

Sporazumom, koji je potpisan uz posredovanje Rusije, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad velikim dijelovima Nagorno Karabaha i okolnim oblastima koje su jermenske snage kontrolisale više od dvije decenije.

Protesti na kojima je tražena njegova ostavka prestali su tokom zime, ali su se intenzivirali prošle nedjelje nakon što su najviši zvaničnici vojske podržali Pašinjanovu smenu, što je on nazvao pokušajem puča.

Pašinijan je potom naredio smjenu načelnika Generalštaba, ali je to morao da odobri predsjednik države, čija je uloga pretežno ceremonijalna.

Međutim, predsjednik Jermenije Armen Sarkisijan je vratio premijeru naredbu, navodeći da ne može da je odobri jer smatra da su dijelovi tog ukaza u suprotnosti sa Ustavom Jermenije.

Preporučujemo za Vas