Medicinski savjetnici iz SAD i Kine udružuju se u borbi protiv pandemije

"Desetak zemalja ima oko 75 odsto vakcina", upozorio je bivši predsjednik Kineskog ljekarskog udruženja, koji je pozvao na dalju međunarodnu podršku u Kovaksu, globalnoj inicijativi ravnomjerne raspodjele vakcina, koju podržavaju SAD i Kina

3242 pregleda 0 komentar(a)
Fauči, Foto: Reuters
Fauči, Foto: Reuters

Razmjena informacija i prekogranična saradnja od suštinskog su značaja u borbi protiv kovida 19, izjavili su medicinski savjetnici iz SAD i Kine, u rijetkom znaku solidarnosti, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Entoni Fauči razgovarao je sa kineskim stručnjakom za respiratorne bolesti Džungom Nanšanom, na vebinaru koji je organizovao Univerzitet u Edinburgu.

Odluku američkog predsjednika Džoa Bajdena da obnovi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Džung je pohvalio kao "zaista dobru vijest".

Za Džunga, SZO koju podržavaju SAD može igrati još veću ulogu u preraspodjeli vakcina protiv korovavirusa.

"Desetak zemalja ima oko 75 odsto vakcina", upozorio je bivši predsjednik Kineskog ljekarskog udruženja, koji je pozvao na dalju međunarodnu podršku u Kovaksu, globalnoj inicijativi ravnomjerne raspodjele vakcina, koju podržavaju SAD i Kina.

Poput Džunga i Fauči je zagovornik globalne vakcinacije, jer virus može da se razmnožava i potencijalno mutira u zemljama sa niskim stopama vakcinacije, što može dovesti do novog talasa virusa.

Bonus video: