Japanski milijarder nudi osam karata za putovanje oko Mjeseca

"Pozivam vas da mi se pridružite u misiji. Vas osmoro iz cijelog svijeta. Kupio sam sva mjesta, tako da će to biti privatno putovanje"

4364 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanski milijarder dijeli osam karata za turističko putovanje oko Mjeseca koje je najavljeno za 2023. godinu.

Jusaku Maezava (45), mogul internet mode, kolekcionar savremene umjetnosti i mecena, prvi je rezervisao kartu na letu brodom "Staršip" (Starship) koji razvija kompanija najbogatijeg čovjeka na svetu, Ilona Maska.

Cijena karata nije saopštena.

Maezava je prvo planirao da nađe djevojku za svoj let oko Mjeseca, a ponuda je važila za "neudate žene starije od 20". Za putovanje oko Zemljinog satelita prijavilo se 30.000 kandidatkinja.

Japanski ekscentrični milijarder je zatim promijenio planove i pozvao na put šest do osam umjetnika.

U posljednjem video snimku, objavljenom danas na Tviteru, Maezava je konačno odlučio da za putovanje u svemir može da konkuriše "svako ko se bavi nečim kreativnim i svako ko se može nazvati umjetnikom".

"Pozivam vas da mi se pridružite u misiji. Vas osmoro iz cijelog svijeta. Kupio sam sva mjesta, tako da će to biti privatno putovanje", poručio je Jusaku Maezava.

Oko 10 do 12 ljudi trebalo bi da učestvuje u ekspediciji koja će kružiti oko Mjeseca.

Prijava za buduće astronaute važi do 14. marta.

Misija Maezave i ostalih članova posade "Staršipa" biće prva posle misije "Apola" na Mjesec, prije pola vijeka, ukoliko kompanija Spejseks (SpaceX) bude završila projekat na vrijeme.

Bonus video: