Mjanmar: Ubijeno 38 demonstranata, najviše od vojnog puča

Snage bezbjednosti otvarale su vatru gotovo bez upozorenja u nekoliko gradova, potvrdili su svjedoci

12592 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Mjanmarske snage sigurnosti otvorile su u srijedu vatru na demonstrante usmrtivši 38 ljudi, saopštila je specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar Kristin Šraner Burgener. To je najveći broj žrtava od početka protesta protiv vojnog puča izvšenog 1. februara, prenosi "Rojters"

Snage bezbjednosti otvarale su vatru gotovo bez upozorenja u nekoliko gradova, potvrdili su svjedoci, a hunta djeluje odlučnija nego ikad prije da zaustavi proteste protiv puča 1. februara koji je zbacio izabranu vladu Aung San Su Ći.

"To je užasno, to je masakr. Nijedna riječ ne može da opiše situaciju i naša osjećanja", rekao je jedan omladinski aktivista za Rojters putem aplikacije za razmjenu poruka.

Portparol vladajućeg vojnog savjeta nije odgovarao na telefonske pozive tražeći komentar.

U izvještaju AP se, kako prenosi RTS, navodi da su podaci o žrtvama preuzeti od lokalnih medija i na osnovu informacija na društvenim mrežama, kao i da se za većinu žrtava navode lični podaci - ime, prezime, godine starosti, mjesto prebivališta i vrijeme i mjesto gdje su poginule.

Prema podacima iz nezavisnih izvora koji su zahtijevali anonomnosti zbog straha od represije, samo u Jangonu danas je ubijeno 18 demonstranata, javio je dopisnik AP.

Vođa protesta u zajednici, Htut Paing, rekao je da mu je tamošnja bolnica rekla da je sedam ljudi ubijeno. Administratori bolnica nisu bili odmah dostupni za komentare.

Još jedna pucnjava bila je u centralnom gradu Moniva, gdje je ubijeno šest osoba, izvijestio je Moniva Gazete.

Drugi su ubijeni na raznim mjestima, uključujući drugi po veličini grad Mandalai, sjeverni grad Hpakant i centralni grad Mingian.

U Mjanmaru vlada haos već mjesec dana, otkako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsjednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.

Po svemu sudeći hunta je odlučna da primjenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Bonus video: