Otkazana sjednica Kongresa zbog mogućeg upada ekstremista

Predstavnički dom trebalo je da raspravlja o predlogu zakona o reformi policije

2667 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Predstavnički dom američkog Kongresa otkazao je sjednicu planiranu za danas poslije upozorenja policije Kapitol hila da je moguć upad militantne grupe u zgradu, po ugledu na nerede od 6. januara.

Predstavnički dom trebalo je da raspravlja o predlogu zakona o reformi policije, ali je jedan od članova tog tijela rekao da upozorenje policije, bazirano na podacima obavještajnih službi, predstavlja veliki rizik i da su zato izmijenjeni planovi, prenosi Glas Amerike.

Nadležni su saopštili da desni ekstremisti koji su planirali upad u Kongres pripadaju grupi pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji su 6. januara upali u Kongres kako bi spriječili potvrdu pobjede Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Policija Kapitol hila nije imenovala organizaciju, već ju je nazvala "neidentifikovanom militantnom grupom".

Rulja Trampovih pristalica, u kojoj je, prema saopštenju nadležnih, bilo više desničarskih ekstremista, upala je u zgradu Kongresa 6. januara, i poremetila formalnu potvrdu pobjede Bajdena.

U neredima je poginulo petoro ljudi, među kojima i jedan policajac, a među uhapšenima su bili članovi desničarskih organizacija Ponosni momci i Čuvari zakletve.