Nazaret zbog Trampa otkazao proslavu Božića

Nazaret je jedno od najsvetijih mjesta u hrišćanstvu jer je u njemu, kako vjeruju hrišćani, anđeo Gavrilo rekao Djevici Mariji da će roditi božjeg sina. Po Novom zavjetu, Isus je odrastao u tom gradu
54 pregleda 2 komentar(a)
Izrael, Jerusalim, Foto: Reuters
Izrael, Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2017. 08:55h

Proslava Božića u Nazaretu, mjestu gdje je po hrišćanskom vjerovanju Isus odrastao, otkazana je u znak protesta zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Gradski savjet je saopštio da gradonačelnik Ali Salam, musliman, naredio da se otkažu svi planirani kulturni događaji, uključujući i slavlje i veliku božićnu pijacu.

"Naš identitet i vera nisu predmet debate. Odluka (Trampa o Jerusalimu) je oduzela radost praznika i zato ćemo otkazati proslavu ove godine", rekao je gradonačelnik, prenijeli su izraelski mediji.

Nazaret je jedno od najsvetijih mjesta u hrišćanstvu jer je u njemu, kako vjeruju hrišćani, anđeo Gavrilo rekao Djevici Mariji da će roditi božjeg sina. Po Novom zavjetu, Isus je odrastao u tom gradu.

Godišnje proslave u Nazaretu veoma privlače turiste i izvor su prihoda grada u kome žive uglavnom izraelski Arapi, od kojih je dvije trećine muslimana, a ostalo su hrišćani.

Tramp se 6. decembra u obraćanju iz Bijele kuće oglušio na upozorenja iz celog svijeta, tvrdeći da je poslije ponovljenih propusta da se postigne mir potreban novi pristup i da je i on jako zakasnio.

On je rekao da njegova odluka da prizna Jerusalim zasnovana na realnosti.

Taj potez je pozdravio premijer Izraela Benjamin Netanjahu i izraelski političari, a osudio ga je veći dio međunarodne zajednice.

Tramp je rekao da on ne određuje granice suvereniteta Izraela u gradu i poziva da se ne mijenja status kvo svetih mjesta.

Bonus video: