Foto: Reuters

Ko zarađuje milijarde od vakcina?

Kompanije koje su na putu da ostvare najveći profit - i akcionari koji su se već obogatili tokom pandemije

34354 pregleda 796 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dolazak vakcina protiv kovida-19 obećava povratak normalnom životu i za neke farmaceutske kompanije je stvorio globalno tržište vrijedno desetine milijardi dolara godišnje prodaje.

Među najvećim dobitnicima biće Moderna i Fajzer, dvije veoma različite američke farmaceutske kompanije koje naplaćuju više od 30 dolara po osobi za svoju vakcinu koja se daje u dvije doze. Moderna je osnovana prije samo 11 godina, nikad nije ostvarivala profit i prije pandemije je zapošljavala samo 830 radnika, dok Fajzer vuče korijene iz 1849, prošle godine je imao 9,6 milijardi dolara neto profita i zapošljava skoro 80.000 radnika, piše “Gardijan”.

Drugi proizvođači, kao što je britansko-švedska AstraZeneka i američka Džonson & Džonson, obećale su da će svoje vakcine isporučivati na neprofitnoj osnovi do okončanja pandemije.

Da li će se na tom tržištu i u budućnosti ostvarivati veliki profit zavisi od toga da li će biti potrebno samo jedno vakcinisanje, kao protiv malih boginja, ili redovna imunizacija, kao za grip. Međutim, u neposrednoj budućnosti, veliki finansijski dobitak je nadohvat ruke.

Slijedi pregled kompanija koje su na putu da najviše zarade i akcionara koji su već zgrnuli bogatstvo.

Fajzer/Bajontek

mRNA vakcina

Vakcina koju je kompanija Fajzer proizvela sa njemačkim Bajontekom, zasnovana je na RNK molekulu koji ćelijama šalje genetske instrukcije o stvaranju virusnog proteina i imunog odgovora. Ona je prva koja je odobrena i mora se čuvati na ultraniskim temperaturama (minus 70 stepeni Celzijusa).

Vlade su naručile oko 780 miliona doza, uključujući SAD (200 miliona doza za 3,9 milijardi dolara) i Evropska komisija (300 miliona, dok je 40 miliona doza namijenjeno državama sa nižim prihodima u okviru Kovaks inicijative. Njena cijena je 39 dolara za dvije doze u SAD i oko 30 dolara u Evropskoj uniji.

Očekivana prodaja 2021: 15-30 milijardi dolara

Fajzer/Biontek
foto: Shutterstock

“Gardijan” piše da Fajzer, koji sa Bajontekom jednako dijeli troškove i profit, očekuje 15 milijadi dolara od prodaje ove godine, na osnovu trenutnih sporazuma. Konačna cifra bi mogla biti dvostruko veća s obzirom na to da kompanija tvrdi da može isporučiti dvije milijarde doza ove godine. Analitičar Barklis banke Karter Gould predviđa prodaju od 21,5 milijardi dolara 2021, 8,6 milijardi sljedeće godine i 1,95 milijardi 2023, pod pretpostavkom da se vakcina daje jednokratno.

Promjena cijene akcije u proteklih 12 mjeseci

Fajzer: +1,8% Bajontek: +156%

Osnivači Bajonteka, bračni par Ugur Šahih i Ozlem Tureči - oboje ljekari - postali su multimilijarderi prošle godine, kada su potencijal za proizvodnju vakcine i dogovor sa Fajzerom doveli do skoka akcija.

Moderna

mRNA vakcina

Vakcina koju proizvodi američka biotehnološka firma sa sjedištem u Masačusetsu, ostaje stabilna na temperaturi od minus 20 stepeni. Ujedinjeno Kraljevstvo je naručilo 17 miliona doza, EU je kupila 310 miliona uz mogućnost dodatnih 150 miliona 2022. godine, dok je vlada SAD naručila 300 miliona vakcina. Japan je kupio 50 miliona doza. Moderna naplaćuje 30 dolara za neophodne dvije doze u SAD i 36 dolara u EU.

Očekivana prodaja 2021: 18-20 milijardi dolara

Moderna kaže da ove godine očekuje prodaju od 18,4 milijarde dolara. Analitičarka Barklisa Džena Vang predviđa prodaju od 19,6 milijardi dolara, 12,2 milijarde 2022. i 11,4 milijarde dolara 2023, uz pretpostavku da će se vakcinacija ponavljati.

Moderna vakcina
foto: Reuters

Promjena cijene akcije u proteklih 12 mjeseci +372%

Grupa investitora koja je podržala kompaniju kada je osnovana 2010. ostvariće značajan prihod. Izvršni direktor Stefan Bansel, 48-godišnji Francuz, posjeduje devet odsto akcija, koje trenutno vrijede skoro pet milijardi dolara, kako navodi britanski list.

Džonson & Džonson

Adenovirusna vakcina

Prvu vakcinu u svijetu koja se daje u jednoj dozi proizveo je Jansen, belgijski ogranak kompanije Džonson & Džonson. Koristi adenovirus-26, rijetku varijantu virusa prehlade. Odobrena je u SAD krajem februara i može se čuvati na standarnoj temperaturi frižidera najmanje tri mjeseca. Velike količine su naručile SAD, Britanija (30 miliona doza plus opcija za 22 miliona), EU (do 400 miliona doza), i Kovaks države (500 miliona doza tokom 2022).

Džonson i Džonson
foto: Shutterstock

Očekivana prodaja 2021: do 10 milijardi dolara

Cilj kompanije je da isporuči makar milijardu doza ove godine, što bi joj donijelo zaradu od 10 milijardi dolara. Američka vlada je naručila 100 miliona doza, uz opciju da kupi još 200 miliona, a cijena vakcine je 10 dolara.

Promjena cijene akcije u proteklih 12 mjeseci +7,7%

AstraZeneka

Adenovirusna vektorska vakcina

Vakcina koja je proizvedena u saradnji sa Univerzitetom Oksford koristi modifikovani virus koji izaziva prehladu kod šimpanzi, a može se čuvati u frižideru. Viralne vektorske vakcine koriste bezopasni virus da ćelijama prenese dio genetskog koda. Velike porudžbine su stigle iz Britanije (100 miliona), EU (do 400 miliona), SAD (300 miliona) i Japana (120 miliona).

Očekivana prodaja 2021: dvije do tri milijarde dolara

AstraZeneka
foto: Reuters

Analitičari investicione banke SVB Leerink predviđaju prodaju od 1,9 milijardi dolara ove godine i tri milijarde 2022. “Gardijan” ističe da bi ovogodišnja cifra mogla biti puno veća ako AstraZeneka ostvari ambiciozni cilj od tri milijarde doza. Ta kompanija je obećala da će tokom ove pandemije isporučivati vakcine na neprofitnoj osnovi i dvije doze naplaćuje od 4.30 do 10 dolara.

Promjena cijene akcije u proteklih 12 mjeseci

-8,6%

Sinovak

Zanovana na umrtvljenom virusu

Koronavak vakcina je od prošlog ljeta u hitnoj upotrebi u nekoliko kineskih gradova i početkom februara je dobila odobrenje kineskog regulatora. Sinovak, čije sjedište je u Pekingu, postigao je sporazume sa Brazilom, Čileom, Singapurom, Malezijom i Filipinima. Turska i Indonezija su u januaru počele imunizaciju tom vakcinom. Sinovak planira da obezbijedi i 10 miliona doza za države iz Kovaks programa.

vakcina koronavirus, Sinovak
foto: Reuters

Očekivana prodaja 2021: milijarde dolara, ali se ne zna precizno

Sinovak kaže da ove godine može proizvesti više od milijardu doza. Cijena vakcine je 60 dolara za dvije injekcije u nekim kineskim gradovima. Indonežanski partner Sinovaka, Bio Farma, koji je naručio najmanje 40 miliona doza, saopštio je da bi lokalna cijena bila 27,20 dolara za dvije doze.

Promjena cijene akcije u proteklih 12 mjeseci -21,6%

Gamaleja Institut/Ruski fond za direktna ulaganja

Adenovirusna vakcina

Iako još nije dobila odobrenje regulatora EU, Mađarska i Slovačka su kupile rusku vakcinu Sputnjik V. Nju je naručilo više od 50 država. AstraZeneka testira kombinaciju svoje vakcine sa Sputnjikom, u dvije doze.

Očekivana prodaja 2021: ne zna se tačno, ali moguće da su milijarde u pitanju

Sputnjik V
foto: Shutterstock

Teži se masovnoj proizvodnji Sputnjika V u Rusiji, ali je RDIF, fond za direktne investicije, prošlog mjeseca saopštio da je potpisao ugovore sa 15 proizvođača u 10 država da naprave 1,4 milijarde vakcina. Proizvođači kažu da će naplaćivati 20 dolara ili manje za doze koje budu potrebne širom svijeta, ali ih daju besplatno u Rusiji.

Novavaks

Zasnovana na rekombinantnim proteinima

Novavaks vakcina koristi mali fragment verzije šiljastog proteina Sars-CoV-2 proizvedene u laboratoriji. Ova američka firma se nada da će u prvoj polovini godine dobiti regulatorno odobrenje u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama. Kompanija istražuje vakcine duže od 30 godina i nikad ranije nije dobila odobrenje za svoj proizvod. Do sada je postigla dogovore sa obezbijedi 300 miliona doza, uključujući Britaniji (60 miliona doza), EU, Kanadi i Australiji. Nada se da će proizvoditi 150 miliona doza mjesečno i očekuje se da će biti jeftinija od rivala. Prema pisanju “Fajnenšl tajmsa”, ta kompanija je pristala da za Afriku naplaćuje tri dolara po vakcini. Injekcije će se proizvoditi i na Stoktonu na Tizu, na sjeveroistoku Engleske, i može se čuvati u frižideru.

Novavaks
foto: Reuters

Očekivana prodaja 2021: “nekoliko milijardi dolara”

Na osnovu tih sporazuma, Novavaks je ove nedjelje saopštio da “vidi mogućnost za nekoliko milijardi dolara prihoda u narednih 12 mjeseci”. To će rasti jer Novavaks očekuje da proširi kapacitet proizvodnje na dvije milijarde doza godišnje do sredine 2021, zahvaljujući partnerstvu sa indijskim Serum institutom.

Promjena cijene akcije u proteklih 12 mjeseci +1,128%

Najveći finansijski dobitak ide menadežrima fondova poput Vanguard i Blekrok, koji su najveći akcionari.

Kjurvak

mRNA vakcina

Kjurvak očekuje da u aprilu objavi rezultate iz kasne faze ispitivanja svoje CVnCov vakcine i nada se da će do juna dobiti odobrenje EU. EU je unaprijed naručila 225 miliona doza uz opciju da kupi dodatnih 180 miliona. Za razliku od mRNA vakcina, Kjurvakova se može čuvati u frižideru. Zajedno sa GSK, koji posjeduje skoro 10 odsto njemačke firme, nastoji da razvije sljedeću generaciju vakcina za više novih sojeva kovida-19 u jednoj injekciji.

Očekivana prodaja 2021: cijene još nisu poznate, ali će ostvariti profit

Ova biotehnološka firma, čije su akcije listirane na američkoj berzi, planira da proizvede do 300 miliona doza ove godine i 600 miliona do milijardu 2022. Kjurvak kaže da njegova vakcina zahtijeva manje aktivnog sastojka od rivalskih, ali da je ne može prodavati bez profita jer su investitori ulagali novac 10 godina i očekuju određenu zaradu.

Promjena cijene akcije +45,5%

Najveći akcionar je njemački milijarder Ditmar Hop, jedan od osnivača softverske firme SAP. On posjeduje više od 80 odsto Kjurvaka, što sada vrijedi više od 12 milijardi dolara.

Bonus video: