Južna Koreja i SAD smanjuju obim redovnih proljećnjih manevara

Posljednjih godina dvije zemlje su takođe suspendovale ili smanjile mnoge od svojih redovnih treninga da bi stvorili veći prostor za diplomatsku inicijativu da se ubijedi Sjeverna Koreja da se denuklearizuje u zamjenu za ekonomske i političke podsticaje

4703 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vojske Južne Koreje i SAD imaće ove godine redovne proljećne manevre u redukovanom obliku zbog pandemije kovida-19 i da bi podržale diplomatske poteze oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, javili su danas zvaničnici.

Združeni generalštab vojske Južne Koreje saopštio je danas da su saveznici riješili da počnu devetodnevne vojne vježbe u ponedjeljak poslije razmatranja faktora kao što je status pandemije i diplomatski napori da se ostvari denuklearizacija i mir na Korejskom polusotrvu.

Kako je navedeno, manevri su defanzivnog tipa i najvećim dijelom će radi se o vježbama na stolu i simulacijama koje neće uključiti obuke na terenu.

Prošle godine SAD i Južna Koreja otkazali su proljećne vojne vježbe pošto su neki od njihovih vojnika bili zaraženi koronavirusom.

Posljednjih godina dvije zemlje su takođe suspendovale ili smanjile mnoge od svojih redovnih treninga da bi stvorili veći prostor za diplomatsku inicijativu da se ubijedi Sjeverna Koreja da se denuklearizuje u zamjenu za ekonomske i političke podsticaje.

Sjeverna Koreja se uvijek protivi godišnjim zajedničkim vojnim vježbama SAD i Južne Koreje, smatrajući ih probama za invaziju i uzvraća tako što tada izvodi probe svog oružja.

U januaru je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un pozvao SAD da odustanu od svoje neprijateljske politike i Južnu Koreju da prestane sa manevrima sa SAD, upozoravajući ih da sudbina njihovih odnosa sa Pjongjangom zavisi od toga kako se ponašaju.

Neki stručnjaci su rekli da bi Kim Džong Un mogao ponovo da krene sa raketnim probama i poveća tenzije ako se osjeća provociranim predstojećim manevrima. SAD i Sjeverna Koreja godišnje organizuju dvije zajedničke vojne vježbe proljećne i ljetnje.

Pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu su u zastoju oko dvije godine od neuspjelog samita Kima i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa u ljeto 2019, koji je propao zbog neslaganja oko američih sankcija prema Sjevernoj Koreji. Južnokorejska vlada poziva na ponovno pokretanje diplomatije i jačanje odnosa međukorejskih vođa.

Jedan južnokorejski oficir rekao je da su Seul i Vašington riješili da "minimizuju" broj vojnika koji učestvuju u vježbama ovog mjeseca zbog pandemije. On je rekao da su saveznici organizovali vježbe na terenu tokom cijele godine da održe spremnost umjesto da ih organizuju intenzivno u nekim periodima, misleći na redovne proljećne i ljetnje vojne vježbe.

Bonus video: