ISTORIJSKA POSJETA

Papa Franjo na sjeveru Iraka, misa kod porušenih hrišćanskih crkava

Papa Franjo želi da prenese poruku nade, naglašenu istorijskom prirodom njegove posjete i činjenicom da je to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije koronavirusa

5409 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo stigao je danas, posljednjeg dana svoje posjete Iraku, u sjeverni dio zemlje gdje će se služiti misu na otvorenom kod ruševina crkava koje su ekstremisti Islamske države oštetili ili uništili.

Vatikan se nada da će papina istorijska posjeta osnažiti hrišćanske zajednice u Iraku i ohrabriti ih da ostanu u toj zemlji uprkos decenijama rata i nestabilnosti.

Poglavar Rimokatoličke crkve takođe je prenio poruku međuvjerske tolerancije i bratstva muslimanskim vođama, uključujući vodećim šiitskom vjerskom vođi ajatolahom Aliju al Sistaniju na istorijskom sastanku u subotu.

Papa Franjo danas ide u grad Mosul na sjeveru Iraka, koji je teško oštećen u ratu protiv Islamske države, da se moli za žrtve rata u Iraku. On će se moliti na trgu okruženom ostacima četiri oštećene hrišćanske crkve.

Mosul je bio centar kalifata koji je proglasila Islamska država u junu 2014. i konačno je oslobođen u julu 2017, poslije teških devetomjesečnih borbi.

Papa će helikopterom stići do male hrišćanske zajednice Karakoš, gdje se mali broj porodica vratio poslije bjekstva od Islamske države 2014. Slušaće ispovijesti stanovnika i moliti se u crkvi koju je Islamska država zapalila a koja je poslednjih godina obnovljena.

papa Franjo
foto: Reuters

Završava dan misom na stadionu Irbil, u poluautonomnoj sjevernoj kurdskoj oblasti, gdje se očekuje okupljanje oko 10.000 ljudi. Papa je stigao u Irbil rano jutros gdje su ga dočekala djeca u tradicionalnim kostimima, i jedno dijete obučeno kao papa.

Broj hrišćana u Iraku, koji se tu nalaze još od najranijih dana te vjere, već je naglo opao i prije napada Islamske države i prije invazije predvođene SAD-om 2003. koja je uvela zemlju u haos sa 1,5 miliona na samo nekoliko stotina hiljada koliko ih ima danas.

Papa Franjo želi da prenese poruku nade, naglašenu istorijskom prirodom njegove posjete i činjenicom da je to njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije koronavirusa.

papa Franjo
foto: Reuters

Vatikan je javio da je preduzeo mjere predostrožnosti zbog pandemije uključujući i na misi na otvorenom na stadionu koji će samo djelimično biti popunjem.

Međutim, tokom cijele papine posjete veliki broj ljudi okupljao se da ga vidi a mnogi nisu nosili maske. Papa i članovi njegove delegacije su vakcinisani ali većina Iračana nije.

Preporučujemo za Vas