ISPRED DRŽAVNOG PARLAMENTA

Sukobi demonstranata i policije na protestima zbog penzione reforme u Argentini

Predlog zakona, koji je već usvojen u gornjem domu, dio je niza reformi koje je pokrenuo predsjednik Argentine Maurisio Makri kako bi smanjio visok budžetski deficit
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2019. 02:22h

Sukobi argentinskih demonstranata i policije izbili su danas u Buenos Ajresu na protestima zbog reforme penzionog sistema u toj zemlji. Policija u opremi za razbijanje demonstracija bacala je suzavac i pucala gumenim mecima na demonstrante ispred argentinskog parlamenta koji su uzvratili kamenicama, a zapalili su i kontejner za smeće. Sindikalne vođe i aktivisti navode da će zbog reformi od marta biti smanjene penzije i isplate prilikom penzionisanja, kao i pomoć za neke od siromašnih porodica.

Donji dom parlamenta trebalo je danas da glasa o novim mjerama, ali je sjednica prekinuta na neodređeno vrijeme pošto su poslanici vlasti i opozicije vikali jedni na druge, a sukobi policije i demonstranata nastavljeni ispred zgrade. Najveći argentinski sindikat zaprijetio je generalnim štrajkom ako parlament usvoji predložene mjere. Predlog zakona, koji je već usvojen u gornjem domu, dio je niza reformi koje je pokrenuo predsjednik Argentine Maurisio Makri kako bi smanjio visok budžetski deficit.

Makri je postao predsjednik u decembru 2015. godine, uz obećanje da će smanjiti javnu potrošnju i oživjeti posrnulu ekonomiju. Međutim, njegove odluke o smanjenju broja radnih mjesta, ukidanju carina u cilju zaštite lokalne industrije i rezovima u socijalnoj pomoći, podstakle su radničke nemire u zemlji s dugom tradicijom dobro plaćenih državnih poslova i beneficija.

Galerija