"UCJENA ŽENEVSKOG PROCESA"

Sirijska vlada ne želi dijalog s opozicijom dok god budu insistirali na povlačenju Asada

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je kasno sinoć predsjednika Rusije Vladimira Putina da "skupi hrabrost" da ubijedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore i novi ustav zemlje
0 komentar(a)
Bašar Džafari, Foto: Beta/AP
Bašar Džafari, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2017. 16:56h

Šef delegacije sirijske vlade na pregovorima u Ženevi Bašar Džafari izjavio je danas da njegov tim neće učestvovati u dijalogu s opozicijom sve dok ona bude insistirala na povlačenju predsjednika Sirije Bašara Asada s vlasti. U Ženevi je u toku osma runda mirovnih pregovora o sirijskoj krizi pod pokroviteljstvom UN, ali za sada nije postignut nikakav napredak. Sirijska opozicija i dalje želi političku tranziciju u zemlji bez učešća Asada, što vlada Sirije stalno odbacuje. Džafari je kritikovao sirijsku opoziciju zbog njenog saopštenja iz Rijada, objavljenog u glavnom gradu Saudijske Arabije prije početka ženevskih pregovora. Opozicija je u tom saopštenju navela da je njen krajnji cilj odlazak Asada s vlasti na početku političkog procesa.

To saopštenje iz Rijada Džafari je opisao kao "ucjenu ženevskog procesa". On je novinarima u Ženevi rekao i da su "oni koji su objavili saopštenje iz Rijada sabotirali osmu rundu" pregovora. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura pozvao je kasno sinoć predsjednika Rusije Vladimira Putina da "skupi hrabrost" da ubijedi sirijsku vladu da prihvati nove izbore i novi ustav zemlje. De Mistura je rekao da Putin treba da "ubijedi sirijsku vladu da nema vremena za gubljenje". Rusija u građanskom ratu u Siriji pruža ključnu vojnu i diplomatsku podršku snagama predsjednika Asada.

Preporučujemo za Vas