Meksiko: Protest i neredi povodom Dana žena, povrijeđeno 19 osoba

Protestantkinje su nosile fotografije ubijenih žena i plakate s natpisima "Meksiko - ubica žena" i "Mene nisu ubili, ali živim u strahu"

2117 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Meksiko Sitiju, Foto: REUTERS
Protesti u Meksiko Sitiju, Foto: REUTERS

Petnaest policajaca i četiri civila povrijeđeni su u jučerašnjim protestima povodom Međunarodnog dana žena u Meksiku, saopštilo je Ministarstvo javne bezbjednosti.

Neredi su izbili nakon što su hiljade žena širom zemlje protestovale zbog nasilja.

Feminističke grupe izašle su na ulice glavnog grada Meksiko Sitija zahtijevajući da se prekinu ubistva i zlostavljanja žena u zemlji u kojoj je svaki dan prosječno ubijeno deset žena.

Protesti u Meksiko Sitiju
Protesti u Meksiko Sitijufoto: REUTERS

"Meksiko - ubica žena"

Protestantkinje su nosile fotografije ubijenih žena i plakate s natpisima "Meksiko - ubica žena" i "Mene nisu ubili, ali živim u strahu".

Protestanti su išli i pred Nacionalnu palatu, sjedište federalne vlasti koja je bila ograđena. Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ogradu je opravdao kao "način da se izbjegne nasilje za vrijeme protesta", a feminističke grupe nazvale su je zidom srama. Grupa aktivista srušila je dijelove ograde, a policija je koristila suzavac da rastjera protestante.

"Volimo život, želimo mir", rekao je predsjednik Lopez Obrador, ljevičarski nacionalista koji je optužio da su se u proteste infiltrirali konzervativci koji se protive njegovoj vladi.

Osim što je 19 ljudi povrijeđeno, četvoro novinarskih snimatelja koji su pratili proteste srušeno je na zemlju te su im stavljene lisice u podzemnoj željeznici, objavio je jedan od njih na Twitteru.

Protesti u Meksiko Sitiju
Protesti u Meksiko Sitijufoto: REUTERS

Uhapšeno više policajaca

Ministarstvo javne bezbjednosti reklo je da je suspendovan policajac koji je naredio da se žene uhapse, kao i svi policajci viđeni na snimcima koji kruže društvenim mrežama.

U Meksiku je samo prošle godine ubijeno više od 3700 žena, uključujući 967 slučajeva koji su klasifiikovani kao feminicid.

Izvještaji o porodičnom nasilju takođe su u porastu za vrijeme aktuelne pandemije.

Bonus video: