Rusija i Kina planiraju naučnu stanicu na Mjesecu

"Međunarodna lunarna naučna stanica sastojaće se od eksperimentalnih istraživačkih alata na površini ili u orbiti Mjeseca za obavljanje multidisciplinarnog rada", navodi se u saopštenju

3153 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija i Kina su danas saopštile da su potpisale memorandum o zajedničkoj izgradnji stanice "na površini ili u orbiti Meseca", ali nije naveden rok, niti koliko bi to koštalo.

Ruska svemirska agencija Roskosmos je navela da će projekat "Međunarodne lunarne naučne stanice" s kineskom svemirskom agencijom biti otvoren za "sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere".

"Međunarodna lunarna naučna stanica sastojaće se od eksperimentalnih istraživačkih alata na površini ili u orbiti Mjeseca za obavljanje multidisciplinarnog rada", navodi se u saopštenju.

Rusija koristi veliko iskustvo iz sovjetskog perioda, ali ima teškoća s inovacijama i problema s finansiranjem i korupcijom, i zaostaje za svemirskim projektima drugih država ili privatnih kompanija čiji se mnogi programi usmjereni na Mjesec, smatraju pripremom za Mars, poput američkog projekta "Artemis".

Prošle godine je Rusija izgubila monopol na letove s ljudskom posadom do Međunarodne svemirske stanice (ISS) u orbiti Zemlje, pošto je bila uspješna prva misija te vrste američke kompanije "SpaceX" koja planira let na Mjesec već 2023. godine.

Novi projekat za Mjesec, ako bude ostvaren, mogao bi da pokrene Moskvu uz pomoć kineskog partnera koji ne krije velike svemirske ambicije.

Sredinom februara Kina je prvi put dovezla svoju sondu u orbitu oko Marsa, dok je u decembru uspješno donijela na Zemlju uzorke s Mesjeca, tokom prve takve misije poslije više od 40 godina.

Sjedinjene Države, s kojima Rusija ima dobru saradnju u svemirskom sektoru, uspješno su krajem februara spustile na Mars i svoje peto istraživačko vozilo - "rover".

Za mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa, Vašington je najavio ponovni odlazak Amerikanaca na Mjesec 2024. godine, kao dio programa "Artemis", ali njegov nasljednik, Džozef Bajden još nije iznio svoje prioritete za istraživanje svemira.

Bonus video: