Godina je predugo, vakcina da bude spremna za 100 dana

Međunarodna koalicija upozorava da se može pojaviti smrtonosniji virus od kovida i poziva na investiranje u globalnu zdravstvenu bezbjednost

7703 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Revolucija u tehnologiji koja je pomogla naučnicima da razviju vakcine protiv kovida-19 za manje od godinu dana mora biti ubrzana da bi, kada dođe do nove pandemije, vakcina mogla biti spremna za 100 dana, saopštila je juče međunarodna koalicija.

Uputivši poziv međunarodnim donatorima da podrže petogodišnju strategiju vrijednu 3,5 milijardi dolara za suzbijanje budućih pandemijskih rizika, Koalicija za epidemijsku pripravnost i inovacije (CEPI) je saopštila da bi nova bolest mogla biti gora od kovida-19.

Uprkos tome što je do sada od kovida-19 umrlo 2,5 miliona ljudi, „sljedeći put možda nećemo biti takve sreće“, kazao je izvršni direktor CEPI-a Ričard Hačet na onlajn sastanku.

„Pandemija kovida-19 nije prva pandemija u 21. vijeku i, osim ukoliko ne djelujemo odmah, možemo biti sigurni da neće biti posljednja. Ne postoji ništa, apsolutno ništa, što bi spriječilo da novi virus koji će se pojaviti bude daleko smrtonosniji od ovoga“, kazao je Hačet.

Vlade, zdravstvene organizacije i drugi partneri moraju investirati sada u globalnu zdravstvenu bezbjednost i iskoristiti „revoluciju u vakcinologiji koju je izazvao kovid-19“, poručeno je na sastanku.

Hačet je, kako prenosi Rojters, opisao cilj stvaranja platforme koja bi mogla biti iskorištena za razvijanje nove vakcine u roku od 100 dana kao „naše istorijsko poduhvat“. On je istakao da mada prvi razvoj vakcina za kovid-19 nema presedana i predstavlja „herojsko dostignuće“, to ipak nije dovoljno. Oko 68 miliona slučajeva zaraze i 1,5 miliona preminulih od kovida-19 potvrđeno je do trenutka kada su date prve vakcine, kazao je on. „Moramo bolje od toga“.

CEPI je saopštio da je za uspješan razvoj vakcina za 100 dana potrebno da istraživači i farmaceutske kompanije iskoriste kapacitete takozvanih tehnoloških platformi brzog djelovanja, poput iRNK pristupa koji se koristi u razvoju vakcina protiv kovida-19 koje su prouzvele kompanije Fajzer/BioNTek i Moderna. Takođe je neopohodna saradnja sa globalnim regulatornim agencijama kako bi se definisali uslovi za odobrenje vakcina, i uvezivanje proizvodnih kapaciteta kako bi se omogućila brza proizvodnja vakcina u pandemiji.

CEPI, koji koji je osnovan 2017. godine uz finansiranje od Njemačke, Japana i Norveške, fondacije Bila i Melinde Gejts i globalne dobrotvorne zdravstvene organizacije Velkam trast, odigrao je ključnu ulogu u finansiranju ranog razvoja niza kandidata za vakcine protiv kovida-19.

Bonus video: