Turska i Egipat obnovili diplomatske kontakte

"Imamo kontakte sa Egiptom na nivou obavještajnih službi i ministarstava spoljnih poslova", rekao je šef turske diplomatije

963 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska i Egipat obnovili su "diplomatske kontakte" nakon 2013. kada je svrgnut egipatski predsjednik Mohamed Morsi, izjavio je danas šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

"Imamo kontakte sa Egiptom na nivou obavještajnih službi i ministarstava spoljnih poslova. Uspostavljeni su kontakti na diplomatskom nivou", rekao je Čavušoglu, a prenosi agencija Anadolija.

Prema riječima turskog ministra, obnavljanje odnosa dvije zemlje odvija se "malo po malo", prateći "mapu puta".

"Imamo kontakte sa Egiptom na nivou obavještajnih službi i ministarstava spoljnih poslova. Uspostavljeni su kontakti na diplomatskom nivou", rekao je Čavušoglu.

Šef turske diplomatije je početkom marta izrazio spremnost za pregovore o sporazumu o razgraničenju sa Egiptom u istočnom delu Sredozemnog mora.

Odnosi Ankare i Kaira zategnuti su od 2013. kada je svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi iz redova Muslimanske braće i uz podršku Turske.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je više puta nazvao aktuelnog egipatskog lidera Abdela Fataha al-Sisija "vođom puča", ali su njegove kritike posljednjih mjeseci utihnule.

Bonus video: