SZO odobrila Džonson i Džonson vakcinu za hitnu upotrebu

Navodi se da to odobravanje pokriva upotrebu vakcine u svim zemljama koje pokriva COVAX sistem

13993 pregleda 40 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je za hitno korištenje vakcinu protiv koronavirusa „Džonson i Džonson“.

To je treća vakcina protiv COVID-a 19 koju su odobrili iz SZO.

Za razliku od prve dvije, Fajzera i AstraZeneke, za vakcinu „Džonson i Džonson“ potrebna je samo jedna doza, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navodi se da to odobravanje pokriva upotrebu vakcine u svim zemljama koje pokriva COVAX sistem.

Dan ranije, „Džonson i Džonson“ vakcinu odobrila je Evropska agencija za ljekove.

Generalni direktor SZO Tedros Adanon Gebrejesus kazao je da je svaki novi, sigurni alat za borbu protiv COVID-a 19 još jedan korak bliže ka kontroli pandemije.

“Ali nada koju nude ovi alati neće se ostvariti ako oni ne budu dostupni svim ljudima u svim zemljama”, dodao je Gebrejesus.

Američka uprava za hranu i ljekove odobrila je „Džonson i Džonson“ vakcinu krajem prošlog mjeseca, a odobrena je i u Kanadi i Bahreinu.

Vodeći naučnik kompanije Džonson i Džonson, Pol Stofels, rekao je ranije za Rojters da kompanija planira sljedeće godine da proizvede tri milijarde doza.

Iz kompanije su saopštili da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da jedna doza sprječava 85 odsto teških slučajeva.

Navodi se da je dio testiranja, koje je sprovedeno u Južnoj Africi, pokazao da je „Džonson i Džonson“ vakcina efikasna samo 57 odsto protiv soja koji se razvio u toj zemlji.

Bonus video: