Bolivija: Nove ljevičarske vlasti uhapsile bivšu predsjednicu Žanin Anjes

Privođenje Anjes i izdavanje naloga za hapšenja brojnih zvaničnika njene konzervativne vlade doveli su do dodatnog povećanja tenzija u Boliviji

5249 pregleda 1 komentar(a)
Anjes, Foto: Reuters
Anjes, Foto: Reuters

Nove ljevičarske vlasti Bolivije uhapsile su danas bivšu privremenu predsjednicu Bolivije Žanin Anjes, u sklopu procesa protiv umiješanih u zbacivanje sa vlasti nekadašnjeg šefa države Eva Moralesa.

Anjes, koja je godinu dana bila predsjednica Bolivije nakon Moralesovog pada s vlasti, uhapšena je jutros u rodnom gradu Trinidadu i prebačena u La Paz.

Ona je juče izjavila da joj prijeti hapšenje, što je opisala kao "politički progon".

Novi ministar pravde Ivan Lima rekao je da Anjes prijeti sudski proces zbog poteza dok je bila opoziciona senatorka, a ne predsjednica države.

Nova vlast je prethodnih dana izdala naloge za hapšenje više od deset zvaničnika konzervativne vlade Žanin Anjes, među kojima je nekoliko bivših ministara i bivši načelnici vojske i policije, koji su Moralesa pozivali da podnese ostavku u vrijeme demonstracija protiv njega.

Privođenje Anjes i izdavanje naloga za hapšenja brojnih zvaničnika njene konzervativne vlade doveli su do dodatnog povećanja tenzija u Boliviji.

Morales (61) je bio predsjednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podnio 10. novembra 2019. nakon što su mu policija i vojska otkazale poslušnost poslije masovnih protesta građana na kojima je poginulo najmanje 36 osoba.

Protesti su izbili poslije proglašenja Moralesove pobjede na predsjedničkim izborima 20. oktobra na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

Opozicija ga je optuživala za krađu izbora.

Morales je negirao da je 2019. godine bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti nazivao je pučem.

On se tada sklonio u Meksiko, odale je kasnije prešao u Argentinu.

Na ulice su tada izašle Moralesove pristalice, a u sukobima sa bezbjednosnim snagama poginule su desetine.

Iako je vlada Anjes pokušala da procesuira Moralesa i njegove brojne saradnike po optužbi za terorizam i pobunu, njegov Pokret za socijalizam, na čijem je čelu sada Luis Arse, zadržao je popularanost u narodu i pobijedio na opštim izborima u oktobru 2020. godine.

Nekadašnji predsjednik Bolivije Karlos Mesa, koji je nekoliko puta gubio izbore od Moralesa, ocijenio je da potezi novih vlasti "nisu pravda" i da one "žele da obezglave opoziciju stvaranjem lažnog narativa o državnom udaru kako bi skrenuli pažnju s izborne prevare" 2019. godine.

Bonus video: