Pristalice jermenske opozicije okružile vladine zgrade: "Nikol, izdajico"...

Pašinjan mjesecima odbija da podnese ostavku zbog mirovnog sporazuma koji je u novembru postigao sa Azerbejdžanom, poslije ponižavajućeg poraza u ratu oko oblasti Nagorno-Karabah, formalno azerbejdžanske teritorije pod kontrolom jermenskih separatista

3959 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta j Jerevanu, Foto: AP
Sa protesta j Jerevanu, Foto: AP

Stotine pristalica opozicije okružile su danas zgrade jermenske vlade u Jerevanu, ponovo zahtijevajući ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Pašinjan mjesecima odbija da podnese ostavku zbog mirovnog sporazuma koji je u novembru postigao sa Azerbejdžanom, poslije ponižavajućeg poraza u ratu oko oblasti Nagorno-Karabah, formalno azerbejdžanske teritorije pod kontrolom jermenskih separatista.

Demonstranti, koji su uzvikivali "Nikol, izdajico" i "Nikol, odlazi", okružili su sjedište Ministarstva vanjskih poslova gdje je Pašinjan danas imao sastanak.

Pašinjan
Pašinjanfoto: Reuters

Kasnije su okružili rezidenciju predsjednika države Armena Sarkisijana, s kojim je Pašinjan razgovarao o mogućnostima za okončanje političke krize u zemlji.

Neki demonstranti su se koškali s policijom.

Masovne demonstracije protiv Pašinjana počele su 10. novembra, nakon što je on uz posredstvo Rusije potpisao sporazum sa Azerbejdžanom o okončanju šestonedjeljnog rata oko Nagorno-Karabaha, u kojem je poginulo više od 6.000 ljudi.

Jermenija je tim sporazumom izgubila kontrolu nad dijelom Nagorno-Karabaha i okolnim oblastima u Azerbejdžanu poslije više od 25 godina.

Pašinjan tvrdi da je sporazum bio jedini način da se spriječi da vojska Azerbejdžana preuzme kontrolu nad cijelom oblašću Nagorno-Karabah.

Tenzije su eskalirale u februaru kada je Generalštab zatražio ostavku Pašinjana, a premijer odgovorio smjenjivanjem načelnika tog tijela Vojske Onika Gasparjana.

On se potom žalio sudu.

Kako bi smanjio političku krizu, Pašinjan je ponudio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ove godine, ali je odbacio zahtjev opozicije da se povuče prije glasanja.

Pašinjan (45) i dalje ima podršku brojnih građana, uprkos porazu u ratu protiv najvećeg rivala.

Hiljade njegovih pristalica demonstrirale su više puta prethodnih nedjelja, izražavajući mu podršku.

Bonus video: