Londonska policija pod lupom poslije akcije na protestima zbog ubistva žene

Everard je nestala nakon što je izašla iz stana prijateljice oko 22.30 i pronađena je mrtva nedjelju dana kasnije. Za njenu otmicu i ubistvo osumnjičen je pripadnik londonske policije, što je izazvalo šok u Velikoj Britaniji

8052 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Londonska policijska uprava je pod lupom zbog postupanja nad učesnicima sinoćnjeg protesta povodom ubistva žene za koje je osumnjičen policajac.

Stotine ljudi okupilo se sinoć u Londonu, uprkos tome što policija nije dala dozvolu za bdenje, kako bi odalo počast Sari Everard (33) koja je posljednji put viđena živa u blizini parka u južnom dijelu Londona 3. marta.

Demonstranti su rekli da žele da skrenu pažnju na strah žena za bezbjednost na britanskim ulicama.

Everard je nestala nakon što je izašla iz stana prijateljice oko 22.30 i pronađena je mrtva nedjelju dana kasnije. Za njenu otmicu i ubistvo osumnjičen je pripadnik londonske policije, što je izazvalo šok u Velikoj Britaniji.

Video snimci sa sinoćnjeg protesta pokazuju svađu policajaca sa demonstrantima i brutalno hapšenje nekoliko žena.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan osudio je policijske akcije.

"Policija je odgovorna za sprovođenje mjera pritiv kovida, ali snimci koje sam vidio jasno pokazuju da odgovor nije bio uvijek adekvatan i proporcionalan", naveo je Kan na Tviteru.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel zatražila je u objavi na Tviteru, detaljan izvještaj londonske policije o događaju.

Demonstranti su se okupili sinoć nekoliko sati nakon što je policajac Vejn Kuzens (48) prvi put izveden pred sud uz povike pripadnicima policije "Sram vas bilo".

Bonus video: