Poslije puča u Mjanmaru stanovnici bježe u Indiju

Vojska Mjanmara je 1. februara izvela državni udar, uhapsila državni vrh i proglasila jednogodišnje vanredno stanje

5993 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 100 ljudi izbjeglo je iz Mjanmara i došlo u malo selo na sjeveroistoku Indije, pridruživši se desetinama sunarodnika koji su isto učinili od kad je mjanmarska vojska izvela državni udar i preuzela vlast.

Reku Tijau prešlo je 116 državljana Mjanmara i ušlo u selo Farkavn preko koridora na kojem nije bilo pripadnika indijskih paravojnih jedinica, izjavio je njegov zvaničnik.

Lokalni mediji su naveli da je među izbjeglima nekoliko pripadnika policije i vatrogasne službe Mjanmara.

Indijske vlasti su prošle nedjelje naredile saveznim državama uz granicu s Mjanmarom da preduzmu mjere za sprečavanje ulaska izbjeglica u zemlju, osim po humanitarnom osnovu.

Saveznim državama je predočeno da nijesu ovlašćene da odobravaju izbeglički status nikome ko ulazi iz Mjanmara pošto Indija nije potpisnica Konvencije UN o izbjeglicama iz 1951. godine ni njenog Protokola iz 1967. godine.

U Indiji, koja s Mjanmarom ima granicu dugu 1.643 kilometra, nalaze se hiljade izbeglica iz Mjanmara. Najveći broj njih su pripadnici muslimanske manjine Rohindža, izbjegli od progona za vrijeme svrgnute civilne vlade Mjanmara.

Vojska Mjanmara je 1. februara izvela državni udar, uhapsila državni vrh i proglasila jednogodišnje vanredno stanje. Od tada u Mjanmaru traju svakodnevni protesti koje vojna vlast pokušava nasilno da uguši.

Bonus video: