Pjongjang ne odgovara na Bajdenove pokušaje uspostavljanja kontakta

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, CNN javlja kako je Bajdenova administracija bezuspješno pokušala preko više kanala stupiti u kontakt s administracijom sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una

3665 pregleda 6 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt s vlastima Sjeverne Koreje, ali zvanični Pjongjng nije odgovarao na pozive.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, CNN javlja kako je Bajdenova administracija bezuspješno pokušala preko više kanala stupiti u kontakt s administracijom sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

"Pokušali smo preko više kanala stupiti u kontakt sa sjevernokorejskim vlastima kako bismo zajedno radili na reduciranju rizika od eskalacije tenzija. Iz Pjongjanga nismo dobili nikakav odgovor. Uprkos jednogodišnjim inicijativama SAD-a, sa Sjevernom Korejom nije uspostavljen aktivni dijalog", kazao je viši zvaničnik administracije za CNN.

Ne otkrivajući detalje pokušaja kontaktiranja Pjongjanga, neimenovani izvor je kazao kako Bajdenova administracija razmatra prijetnju koju Sjeverna Koreja predstavlja za SAD i regiju, prenosi Indeks.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp se u junu 2018. sastao s Kimom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Bonus video: