crno-bijele slike žrtava projektovane na Bruklinškom mostu

Njujork odao počast za 30.000 umrlih od kovida-19

"Izgubili smo više Njujorčana nego u Drugom svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu, uraganu Sendi i napadima 11. septembra zajedno. Svaka porodica je pogođena, za toliko porodica ima tuge, i tuga je jaka"

3469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njujork, američki grad najteže pogođen koronavirusom odao je sinoć počast za svojih 30.258 umrlih od koronavirusa tokom godinu dana pandemije.

"Izgubili smo više Njujorčana nego u Drugom svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu, uraganu Sendi i napadima 11. septembra zajedno. Svaka porodica je pogođena, za toliko porodica ima tuge, i tuga je jaka", rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio na virtuelnoj komemoraciji prenošenoj uživo, pošto je prethodno pozvao na minut ćutanja za žrtve.

Njujork komemoracija
foto: Reuters

Gradonačelnik je pomenuo "heroje zdravlja" koji su spasli mnoge živote nekad ugrožavajući i sami sebe i takođe pozvao ljude da se prisjete i dobrih trenutaka.

Njujork komemoracija
foto: Reuters

"Šta god se desilo niko ne može da vam oduzme plesove koje ste već plesali", rekao je Bil de Blazio na španskom navodeći frazu kolumbijskog pisca i Nobelovca Gabriela Garsije Markesa, u gradu gdje su trećina imigranata latino porijekla.

Njujork komemoracija
foto: Reuters

Virtuelna ceremonija počela je kratkim nastupom Njujorške filharmonije, ispred upaljenih svijeća na Bruklinškom mostu, po hladnoj i vjetrovitoj noći. Velike crno-bijele slike žrtava projektovane su na mostu.

Preporučujemo za Vas