Vojna hunta u Mjanmaru uvela ratno stanje

Mjanmarske snage bezbjednosti ubile su najmanje 38 demonstranata, od čega 34 u kvartu Hlaingtaija u Jangonu

2110 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Jangonu, Foto: Reuters
Protesti u Jangonu, Foto: Reuters

Vojna hunta u Mjanmaru uvela je ratno stanje u nekim kvartovima najvećih gradova, a snage bezbjednosti ubile su tokom nedjeljnih protesta najviše demonstranata od 1. februara, kada su počeli protesti zbog vojnog udara.

Mjanmarske snage bezbjednosti ubile su najmanje 38 demonstranata, od čega 34 u kvartu Hlaingtaija u Jangonu.

Poslije višenedjeljnog vanrednog stanja, sinoć je na državnoj televiziji Majnmara prvi put spomenuto ratno stanje i najavljena direktnija vojna kontrola bezbjednosne situacije u državi, kao i veća administrativna, sudska i vojna ovlašćenja, prenosi AP.

U gradovima Bago, Mandalej i Hpakant poginulo je još četvoro demonstranata, ali je i veliki broj ranjenih bojevom municijom i gumenim mecima, javili su lokalni mediji.

Na državnoj televizijia MRTV je saopšteno da je jedan policajac ubijen, a da su trojica povrijeđena tokom protesta u Bagu, u centralnom dijelu Mjanmara.

U izvještaju se navodi da su demonstranti bacali kamenice na policajce i da se utvrđuje da li su koristili i vatreno oružje.

Man Vin Kaing Tan, prvi čovjek grupe političara koje je vojna hunta srušila sa vlasti iako su pobijedili na izborima, obećao je iz skrovišta u kojem se skriva od režima, da će "revolucija" protiv vojne diktature biti nastavljena".

Bonus video: