sve ambasade država članica Unije nalaze se u tel avivu

EU žali zbog otvaranja ambasade Kosova u Jerusalimu

Evropska Unija se u više navrata suprotstavila otvaranju ambasade Kosova u Jeruslimu, smatrajući da status Jerusalima za EU nije riješen

5609 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska Unija (EU) žali zbog odluke Kosova da se raziđe sa evropskim stavom po pitanju Jerusalima, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan portparol EU reagujući na zvanično otvaranje ambasade Kosova u izraleskom gradu Jerusalemu.

Ovaj briselski portparol, čije je ime poznato redakciji, podsjeća da je Kosovo označilo da su evrointegracije strateški prioritet države i upozorava da se od Kosova očekuje da djeluje u skladu sa tim opredeljenjem.

"Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju ozbiljnu zabrinutost i žaljenje", podvukao je ovaj portparol.

Brisleski zvaničnici podsećaju i da je stav EU dobro poznat, da se sve ambasade država članica Unije, kao i kancelarija delegacije EU u Izraelu, nalaze u Tel Avivu.

Izrael i Kosovo su 1. februara uspostavili diplomatske odnose, nakon odluke o priznanju koja je utvrđena Vašingtonskim sporazumom, potpisanim 4. septembra 2020. godine.

Evropska Unija se u više navrata suprotstavila otvaranju ambasade Kosova u Jeruslimu, smatrajući da status Jerusalima za EU nije riješen.

Nedavno je i Češka, članica EU, otvorila kancelariju ambasade u Jerusalimu. Upitani da li će nakon tog postupka jedne zemlje članice, Unija nastaviti da traži od Kosova da promijeni odluku o sjedištu ambasade u Izraelu, zvaničnici EU su izjavili:

"U vezi sa odlukom Češke da otvori prostorije opisane kao jerusalimska kancelarija svoje ambasade u Izraelu, podsećamo na rezoluciju Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, u kojoj su pozvane sve članice UN da povuku svoje diplomatske misije u Izraelu iz Jerusalima. Sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu", poručili su portparoli EU.

Preporučujemo za Vas