Deb Haland prva Indijanka u američkoj vladi

Haland će nadgledati politike korišćenja 500 miliona hektara savezne i plemenske zemlje, odnosno petine državne površine

4684 pregleda 2 komentar(a)
Foto: haaland.house.gov
Foto: haaland.house.gov

Američki Senat je potvrdio Deb Haland za novu ministarku unutrašnjih poslova, pa je ta demokratska poslanica u Kongresu postala prva Indijanka koja je zauzela mjesto u nacionalnom kabinetu.

Četiri republikanska senatora pridružila su se demokratskim kolegama kako bi podržali nominaciju poslanice iz Novog Meksika, koja je prošla s 51 prema 40 glasova. Devet senatora nije glasalo.

Haland (60) pripada plemenu Laguna Pueblo. Prema njenoj zvaničnoj web stranici, ona je 35. generacija Amerikanaca iz Novog Meksika, prenosi agencija Hina.

Ona je 2018. godine bila jedna od dvije predstavnice američkih starosjedjelaca koje su osvojile poslanička mjesta u američkom Kongresu, a na izborima u novembru prošle godine ponovno je izabrana.

Posao američkog ministarstva unutarašnjih poslova ne obuhvata sprovođenje zakona, već je odgovorno za upravljanje federalnim prirodnim resursima i zemljištem.

Haland će nadgledati politike korišćenja 500 miliona hektara savezne i plemenske zemlje, odnosno petine državne površine. Područje njene odgovornosti takođe uključuje pitanja koja se odnose na oko 1,9 miliona pripadnika autohtonih naroda.

"Potvrda ministarke Deb Haland snažan je korak napred u misiji demokrata da unaprijede održivu budućnost čiste energije u Americi pravednošću i pravdom za sve“, rekla je u izjavi predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Bonus video: