Kim Džong Un: Zatvoriću teren za nuklearne probe pred očima svijeta

Sjevernokorejski državni mediji javili su uoči samita, održanog u petak, da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, zatvoriti lokaciju za nuklearna testiranja i, umjesto toga, raditi na ekonomskom rastu i miru, navodi Rojters
12 komentar(a)
Kim Džong Un, Mun Džae In, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Mun Džae In, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2018. 07:04h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao je da će zatvoriti teren za nuklearne probe svoje zemlje u maju, naočigled spoljnog svijeta, prenosi Tanjug.

Kim je to izjavio tokom samita sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom, saopšto je Munov kabinet.

Sjevernokorejski državni mediji javili su uoči samita, održanog u petak, da će Pjongjang odmah obustaviti nuklearne i raketne probe, zatvoriti lokaciju za nuklearna testiranja i, umjesto toga, raditi na ekonomskom rastu i miru, navodi Rojters.

Potvrdivši te navode, Kim je rekao Munu da će pozvati eksperte i novinare iz SAD i Južne Koreje da obezbijede "transparentnost" rashodovanja postrojenja, navodi se u saopštenju kabineta južnokorejskog predsjednika.

Tramp: Sastanak sa Kimom u naredne tri ili četiri nedjelje

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da bi sastanak sa liderom Sjeverne Koreje mogao da se dogodi u naredne tri ili četiri nedjelje.

"Mislim da ćemo imati sastanak u naredne tri ili četiri sedmice", rekao je Tramp na skupu u Vašingtonu, prenijela je agencija Rojters.

"To je veoma važan sastanak o denuklarizaciji Korejskog poluostrva", dodao je američki predsjednik.

Početkom aprila Tramp je najavio da planira da se u maju ili početkom juna sastane s liderom Sjeverne Koreje i poručio da se nada da će rezultat tih razgovora biti okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga.

Bonus video: