Blinken: Kina da iskoristi uticaj i ubijedi Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa

Prema riječima Blinkena, Peking ima "presudnu ulogu" da nagovori Sjevernu Koreju na denuklearizaciju jer većina spoljne trgovine Sjeverne Koreje ide preko Kine

3749 pregleda 2 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da bi Kina trebalo da iskoristi svoj uticaj i ubijedi Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnog programa koji je izvor nestabilnosti i opasnosti.

Blinken je govorio sinoć u Seulu, nekoliko sati pošto je Sjeverna Koreja saopštila da će ignorisati američku ponudu za nastavak pregovora zbog neprijateljske politike.

Prema riječima Blinkena, Peking ima "presudnu ulogu" da nagovori Sjevernu Koreju na denuklearizaciju jer većina spoljne trgovine Sjeverne Koreje ide preko Kine.

"Peking ima interes, jasan lični interes da pomogne u sprovođenju denuklearizacije (Sjeverne Koreje) jer je ona izvor nestabilnosti. To je izvor opasnosti i očigledno prijetnja nama i našim partnerima'', rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Šef američke diplomatije i šef Pentagona Lojd Ostin boravili su u regionu, na razgovorima sa zvaničnicima japanske i južnokorejske vlade.

Blinken danas ima sastanak na Aljasci sa zvaničnicima kineskog ministarstva inostranih poslova, a Ostin odlazi u posjetu Indiji.

Bonus video: