Kina pozvala SAD da prekinu da krše ljudska prava

"SAD sprovode tzv. 'nacionalizam vakcina', gomilajući veliku količinu vakcine protiv korona virusa daleko iznad potreba svog stanovništva, a odbijaju da obezbede vakcine drugim zemljama, uključujući svoje saveznike", kazao je kineski zvaničnik

3736 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Kina je na sastanku Savjeta UN za ljudska prava pozvala SAD da "odmah prekinu sa kršenjem ljudskih prava i da preduzmu efikasne mjere kako bi spriječile dalje pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji".

U govoru na 46. zasijedanju Saveta UN, na kom je razmatrano stanje ljudskih prava u zemljama članicama, predstavnik Kine istakao je da se situacija sa ljudskim pravima u SAD i dalje pogoršava, prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

On je izrazio žaljenje što američka strana nije usvojila većinu preporuka koje je Kina dala američkoj Nacionalnoj reviziji za ljudska prava.

"Sjedinjene Države nisu preduzele efikasne mjere za sprečavanje i kontrolu epidemije koronavirusa, što je rezultiralo gubitkom stotina hiljada života, međutim, američki političari su izbJegavali svoju odgovornost i krivili druge.SAD sprovode tzv. 'nacionalizam vakcina', gomilajući veliku količinu vakcine protiv korona virusa daleko iznad potreba svog stanovništva, a odbijaju da obezbIJede vakcine drugim zemljama, uključujući svoje saveznike", kazao je kineski zvaničnik.

Kineski predstavnik istakao je, dodaje CMG, da su rasna diskriminacija i policijsko nasilje u SAD i dalje vrlo ozbiljni.

"Počinioci odgovorni za takvo nasilje su na slobodi, a muslimani, izbjeglice i imigranti se suočavaju sa prijetnjama, diskriminacijom i ksenofobičnim izjavama i djelima", rekao je.

Dodajući da su "američki vojnici neselektivno ubijali i mučili nevine ljude u prekomorskim vojnim operacijama", a "SAD nametnule jednostrane mjere prinude koje su ozbiljno kršile međunarodno pravo u pojedinim zemljama u razvoju, što je dovelo do ozbiljnog kršenja ljudskih prava i humanitarne krize" kineski zvaničnik je pozvao tu zemlju "da preduzme konkretne mjere da sprieči dalje pogoršanje stanja ljudskih prava".

Bonus video: