Putin želi uživo razgovor sa Bajdenom

Predsjednik SAD se ne kaje što je ruskog kolegu nazvao ubicom, iz Moskve mu poručili da je dementan i histeričan

9649 pregleda 13 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je juče da bi on i predsjednik SAD Džo Bajden trebalo da održe razgovore koji će se emitovati uživo, nakon što je Bajden za ruskog lidera rekao da je ubica.

Putin je ranije juče povodom tih komentara kazao da Bajden zapravo govori o sebi.

U intervju za televiziju ABC zbog kojeg je Rusija povukla ambasadora iz Vašingtona, Bajden je odgovorio potvrdno na pitanje da li vjeruje da je Putin ubica. Ruski zvaničnici su obećali odmazdu ako ne stigne izvinjenje od Bajdena, kojeg su opisali kao “dementnog i histeričnog”.

Bijela kuća je juče saopštila da se Bajden ne kaje zbog izjave u intervjuu koji je emitovan u srijedu. On je tada takođe poručio Putinu da će platiti zbog navodnog miješanja u američke izbore.

Putin je juče rekao da je posljednji put razgovarao sa Bajdenom putem telefona na zahtjev predsjednika SAD i da sada predlaže da održe novi razgovor, danas ili u ponedjeljak, preko video veze.

“Želim da ponudim predsjedniku Bajdenu da nastavimo raspravu, ali pod uslovom da to uradimo uživo, onlajn”, rekao je Putin.

Dodao je da je spreman da razgovara o bilateralnim odnosima i o drugim pitanjima, poput regionalnih sukoba.

Odnosi su već narušeni sankcijama koje je Vašington uveo zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a novi udarac su zadali navodi iz obavještajnog izvještaja da je Putin usmjeravao miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2020.

“To su veoma loše izjave predsjednika SAD”, rekao je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov. “On očigledno ne želi da poboljša odnose i ponašaćemo se u skladu sa tim”.

“Naravno, to se nije desilo nikad ranije u istoriji”, rekao je Peskov novinarima povodom Bajdenovih komentara.

Na sedmu godišnjicu ruske aneksije Krima, Putin je rekao da su Bajdenovi komentari licemjerni i da svaka država mora da se suoči sa “krvavim događajima”.

“U djetinjstvu, kada smo se svađali u dvorištu, govorili smo: ‘Ako nekoga vrijeđaš, govoriš o sebi’. I to nije slučajnost ili samo dječja izreka ili šala. To ima duboko psihološko značenje. Uvijek vidimo sopstvene osobine kod drugih ljudi i mislimo da su kao mi. Na osnovu toga, procjenjujemo njihove postupke”, rekao je Putin.

“Kao što je on (Bajden) rekao, mi se lično poznajemo. Šta bih mu odgovorio? Rekao bih da mu želim dobro zdravlje. To govorim bez ikakve ironije ili šale”. Konstantin Kosačev, šef spoljnopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da će Moskva vjerovatno preduzeti dalje korake “ako američka strana ne ponudi objašnjenje ili izvinjenje”. On je poručio da Bajdenovi komentari ne priliče “državniku tog ranga” i da su odagnali svaku nadu za poboljšanje odnosa pod novom administracijom.

Uprkos tome što Bajden odavno kritikuje Putina, neki ruski analitičari su se nadali da Kremlj može izgraditi produktivan radni odnos sa novom američkom vladom u oblastima od zajedničkog interesa.

Funkcioner vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, Andrej Turčak, rekao je da je Bajdenov intervju “trijumf američkog političkog ludila i demencije njihovog lidera”.

Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta, rekao je da je “histerični” američki lider “uvrijedio građane naše zemlje”.

Putin je prošle godine pohvalio Bajdena kao “iskusnog” političara i rekao da je voljan da sarađuje sa bilo kojom američkom administracijom na popravljanju odnosa između Moskve i Vašingtona.

Međutim, u prvom telefonskom razgovoru sa Putinom 26. januara, Bajden je poslao signal da će zauzeti znatno čvršći javni stav prema Moskvi nego što je to činila administracija Donalda Trampa i da će sarađivati samo kad bude postojala opipljiva korist za SAD.

Očekuje se da Rusiju narednih dana pogodi nova runda sankcija SAD zbog optužbi o miješanju u izbore i zbog navodnog hakovanja.

Bajden je ranije rekao i da vjeruje da Putin nema dušu, što je ponovio u intervjuu za ABC njuz.

Poručio je, međutim, da postoje oblasti u kojima dvije države imaju uzajamni interes da sarađuju.

Pošto je Moskva pozvala ambasadora Anatolija Antonova na konsultacije, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je priznala da su odnosi u lošem stanju i da ih je “Vašington doveo u ćorsokak posljednjih godina”.

Rusija je posljednji put opozvala ambasadora iz Vašingtona 1998. u znak protesta protiv američkih vazdušnih napada na Irak.

Bajdenov intervju je stvorio novu priliku za Kremlj da pred domaćom publikom naglasi sukob sa Zapadom, što je, kako ocjenjuje “Njujork tajms”, korisni instrument u vrijeme sve većeg nezadovoljstva ruskog naroda zbog ekonomske stagnacije i korupcije. Putin prikazuje Navaljnog i druge kritičare Kremlja kao zapadne agente sa misijom uništenja Rusije. A ankete pokazuju da su Rusi i dalje puno više skloni da vjeruju Putinu kada je u pitanju spoljna politika nego domaće prilike.

Bonus video: