PROIZVODNJA OD TREĆEG TROMJESEČJA

Postignut sporazum o proizvodnji 200 miliona vakcina Sputnjik V u Indiji

"Velika količina vakcine koja će se proizvoditi zajedno sa Stelisom doprinijeće proširenju pristupa vakcini na svjetskom nivou", rekao je šef ruskog fonda Kiril Dimitrijev

8314 pregleda 2 komentar(a)
Sputnjik V, Foto: BETAPHOTO
Sputnjik V, Foto: BETAPHOTO

Ruski suvereni investicioni fond objavio je danas da je postigao sporazum sa indijskom farmaceutskom grupom o proizvodnji najmanje 200 miliona doza ruskih vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa.

Fond koji je djelimično finansirao razvoj vakcine saopštio je da se udružio sa kompanijom Stelis, filijalom farmaceutske grupe Strajds (Strides), za proizvodnju od trećeg tromjesečja 2021. "najmanje 200 miliona doza Sputnjika V koje su dovoljne za vakcinisanje 100 miliona ljudi".

Prethodno, u novembru prošle godine, ruski fond postigao je sporazum sa indijskom grupom Hetero za proizvodnju 100 miliona doza vakcine Sputnjik V godišnje.

Vakcina koja je odobrena u 52 zemlje u svijetu, prema navodima ruskog fonda, nije odobrena za upotrebu u Indiji gdje su u toku kliničke probe ali Moskva nastoji da širom svijeta poveća broj mjesta za proizvodnju, pošto su njeni kapaciteti i dalje relativno ograničeni u odnosu na međunarodnu tražnju.

"Velika količina vakcine koja će se proizvoditi zajedno sa Stelisom doprinijeće proširenju pristupa vakcini na svjetskom nivou", rekao je šef ruskog fonda Kiril Dimitrijev, navedeno je u saopštenju.

Vakcina Sputnjik V prvobitno je prihvaćena sa skepsom u inostranstvu ali njena pouzdanost potvrđena je u februaru u naučnom časopisu Lanset (The Lancet).

Trenutno je Evropska agencija za ljekove provjerava radi odobrenja.

Ruski suvereni fond je odvojeno saopštio danas da je vakcina Sputnjik V odobrena na Filipinima po proceduri za hitnu upotrebu. Šef fonda rekao je da vakcina odobrena posle dubinske provjere naučnih podataka.