BATALJON VOJNE POLICIJE VRAĆEN U MAHAČKALU

Rusija počela povlačenje svojih snaga iz Sirije

Putin je tokom nenajavljene posjete Siriji naredio povlačenje "značajnog dijela" ruskih snaga iz te zemlje, nekoliko dana pošto je Moskva saopštila da je Sirija "oslobođena" od džihadista Islamske države
1 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 03:18h

Dio ruskih vojnika raspoređenih u Siriji vratio se danas u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo odbrane dodajući da je povučen "značajan dio" snaga po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

"Bataljon vojne policije koji je bio raspoređen na jugu Rusije i poslat u Siriju, vraćen je vojnim avionima u Mahačkalu u Dagestanu", navelo je ministarstvo.

Ruska televizija je prikazala snimke vojnika koji su stigli u sjeverni dio Kavkaza, dok su se bombarderi Tu-22M3, koji su polijetali sa aerodroma u Sjevernoj Osetiji, ruskom Kavkazu, ka Siriji, takođe vratili u svoje prvobitne baze.

Putin je juče tokom nenajavljene posjete Siriji naredio povlačenje "značajnog dijela" ruskih snaga iz te zemlje, nekoliko dana pošto je Moskva saopštila da je Sirija "oslobođena" od džihadista Islamske države.

Ruski predsjednik nije naveo broj vojnika koji se povlači, ali se nezvanično sazanje da su u pitanju dvije trećine ruskog kontingenta.

Moskva je 30. septembra 2015. godine pokrenula vojnu akciju u Siriji gdje je bilo raspoređeno izmedju 4.000 i 5.000 ruskih vojnika, od kojih je oko 40 stradalo.