Razmetljivi Kinezi i negostoljubivi Amerikanci: Domaćini hladniji od Aljaske

Kinesko-američki samit na visokom nivou prošao u znaku razmjene teških optužbi i naglasio dubinu tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije

15947 pregleda 10 komentar(a)
Obje strane su optužile drugu za kršenje diplomatskog protokola: Sa razgovora u Enkoridžu, Foto: Reuters
Obje strane su optužile drugu za kršenje diplomatskog protokola: Sa razgovora u Enkoridžu, Foto: Reuters

Američki i kineski zvaničnici su se žestoko sukobili prilikom prvog sastanka na visokom nivou od stupanja Džoa Bajdena na dužnost u januaru.

Svaka nada da će sastanak na Aljasci dovesti do resetovanja bilateralnih odnosa nakon višegodišnjih tenzija oko trgovine, ljudskih prava i sajber bezbjednosti tokom mandata Donalda Trampa, nestala je kada su američki državni sekretar Entoni Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan otvorili sastanak sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Điečijem i ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.

Blinken je optužio Kinu da podriva globalnu stabilnost svojim akcijama prema Hongkongu, Sinđijangu i Tajvanu.

“Svaka od tih akcija prijeti poretku zasnovanom na pravilima koji održava globalnu stabilnost,” rekao je Blinken.

Alternativa poretku zasnovanom na pravilima je svijet u kojem se pita moćniji i u kojem pobjednik odnosi sve. To bi bio daleko nasilniji i nestabilniji svijet,” dodao je.

Na Blinkenov komentar da u svijetu raste zabrinutost zbog kineskog kršenja ljudskih prava, Jang je uzvratio da mnogi Amerikanci više nemaju povjerenja u svoju demokratiju zbog odnosa prema manjinama u zemlji i rasističkih incidenata.

On je takođe kritikovao američku spoljnu i trgovinsku politiku.

Jang je rekao da SAD imaju “hladnoratovski mentalitet” i da Vašington koristi vojni i finansijski uticaj da “potčinjava” druge nacije i “podstiče neke zemlje da napadaju Kinu”.

“Ne vjerujemo u invaziju upotrebom sile ili zbacivanjem drugih režima... ili masakriranjem naroda drugih država,” rekao je Jang u govoru koji je trajao duže od 15 minuta.

Blinken je ranije optužio Kinu da je počinila “genocid” zbog njene represije na milionom Ujgura u Sinđijangu.

Jedan američki zvaničnik je kasnije optužio Janga da je prekršio protokol prema kojem je svaki govornik imao dva minuta na raspolaganju, rekavši da je razmetljiv i fokusiran na teatralnost umjesto na suštinu.

“Pretjerane diplomatske prezentacije često su namijenjene domaćoj publici,” dodao je taj zvaničnik.

Kao su prenijeli strani mediji, bilo je planirano da novinari napuste salu nakon uvodnog izlaganja dviju strana. Blinken je, međutim, zamolio novinare da ostanu nakon Jangovog govora kako bi čuli njegov odgovor, što je neobičan potez koji pokazuje dubinu tenzija.

Na dvodnevnom samitu u Enkoridžu, koji je uslijedio nakon posjete američkih zvaničnika Japanu i Južnoj Koreji, Blinken je rekao da su njegove kolege diplomate širom svijeta izrazile veliko zadovoljstvo zato što se Amerika vratila i duboku zabrinutost zbog akcija Kine. On je takođe odgovorio na Jangove kritike povodom domaćih izazova Amerike, rekavši da SAD “konstantno nastoje da formiraju savršeniji savez i da tim nastojanjem priznajemo da imamo mane i da nismo savršeni”.

Žao Liđijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, oštro je kritikovao ponašanje američkih zvaničnika.

“Američka strana je pričala predugo i napadala kinesku domaću i spoljnu politiku, započinjući svađu bez ikakvog razloga,” rekao je.

“Kada su kineski delegati stigli u Enkoridž, nisu osjetili samo hladnoću Aljaske, nego i načina na koji su Amerikanci tretirali svoje goste.”

Od samita se nije očekivalo puno, ali oštar ton nagovještava da bi se odnosi mogli i pogoršati.

Elizabet Bro, ekspertkinja za nacionalnu bezbjednost sa Američkog instituta Enterprajz, kazala je da su Jangovi komentari pokazali da je Kina sve spremnija da odustane od one vrste protokola zbog kojih javni dio diplomatskih sastanaka inače prođe mirno.

“Kineska vlada jasno osjeća da nema potrebu da se pridržava standarda koji odavno postoje. Osjeća da kontroliše situaciju i takođe joj nije problem da krši pisana i nepisana pravila. To je vrlo opasno”, izjavila je za “Fajnenšl tajms”.

Viktor Gao, bivši kineski diplomata, kazao je da Jang nije imao izbora nego da odgovori snažno.

“Želio je da osigura da njegova kineska publika, uključujući njegove šefove, zna da je odgovorio na ta važna pitanja. Kako možete pozvati kineske goste na Aljasku a potom otvoriti sastanak optužujući drugu stranu na taj način?”

Bajdenov tim je uoči samita javno kritikovao Peking tako da su Kinezi znali šta ih očekuje i očigledno su se spremili da uzvrate.

Posebno ih je naljutilo to što im je Vašington uoči razgovora uveo sankcije zbog obračuna da prodemokratskim aktivistima u Hongkongu.

Možda je bilo i pretvaranja pred kamerama jer je jedan visoki zvaničnik američke administracije rekao novinarima da su dvije strane, čim su mediji napustili salu, “odmah prionule na posao” i održale sadržajne, ozbiljne i direktne razgovore, prenio je Rojters.

Bijela kuća je juče saopštila da predsjednik Bajden shvata da će odnosi sa Pekingom biti konkurentni, ali da ipak želi da sarađuje u oblastima od obostranog interesa.

“Kada smo ulazili u to, znali smo da će biti teško”, rekla je novinarima zamjenica sekretara za medije Karin Žan-Pjer.

Vašington kaže da je voljan da sarađuje sa Kinom kada je to u interesu SAD, navodeći kao primjere klimatsku politiku i pandemiju koronavirusa.

Veliki dio Bajdenove politike o Kini još nije formulisan, uključujući to kako će riješiti pitanje tarifa na kinesku robu koje je uveo Tramp.

Međutim, njegova administracija je jasno stavila do znanja da neće oklijevati da poteže pitanja poput ljudskih prava i demokratije, naglasivši da Vašington nije zainteresovan da sarađuje sa Kinom samo zarad dijaloga, nego da želi da vidi djela, a ne riječi.

Nova američka administracija je, kako navodi BBC, taj odnos opisala kao geopolitičko takmičenje između demokratije i autokratije.

Jang i Vang Ji, kineski ministar spoljnih poslova, došli su na Aljasku nadajući se resetovanju odnosa.

Jang je u nedavnom govoru optužio Trampovu administraciju za loše stanje američko-kineskih odnosa, koji su na najnižem nivou posljednjih decenija, i izrazio nadu u poboljšanje.

Kinezi odbijaju da prave kompromis oko onoga što smatraju pitanjima nacionalnog suvereniteta i bezbjednosti i Jang je upozorio Bajdenovu administraciju da ne pređe nijednu “crvenu liniju”, misleći na kritike oko Hongonkga, Sinđijanga i agresivne kineske vojne aktivnosti blizu Tajvana. Bajden i njegov tim su ignorisali kineska upozorenja.

Dva dana prije sastanka na Aljasci, SAD su uvele sankcije za 24 kineska i honkonška zvaničnika zbog zakona o promjeni izbornog sistema Hongkonga. Njime se dodatno smanjuje demokratska zastupljenost u gradskim institucijama i uvodi mehanizam provjere lojalnosti političara Pekingu.

Prevodilac zaslužio povišicu

Šala na račun prevodilaca je rijetki opušteni momenat sa susreta diplomata dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Jang Šieči se na kraju 15-minutnog izlaganja na kineskom nasmijao i rekao: “Ovo je test za prevodioca.”

Blinken je odgovorio da bi prevodiocu trebalo dati povišicu.

Jang, bivši ambasador u Vašingtonu, školovao se u Britaniji i tečno govori engleski.

Poznat je po tome što povremeno plaši kineske prevodioce ispravljajući ih.

Rojters piše da su i Jang i Vang poznati po tome što u javnosti oštro brane Kinu.

Ipak, snimak sa razgovora koji se uveliko dijelio na kineskim društvenim mrežama, pokazao je njihovu mekšu stranu.

Dok su išli hodnikom hotela u Enkoridžu, Vang se okrenuo da pita Janga da li je ručao.

“Ručao sam instant rezanca,” odgovorio je Jang.

Podrška i od republikanaca

“Veoma sam ponosan na državnog sekretara”, rekao je predsjednik Bajden novinarima povodom Blinkenovog nastupa na Aljasci.

Visoki republikanski zvaničnici su proteklih nedjelja pozdravili napore demokrate Bajdena da revitalizuje odnose sa američkim saveznicima u cilju suprotstavljanja Kini.

Rojters piše da se Bajdenov pristup Kini djelimično zasniva obnavljanju američke domaće konkurentnosti, i nekoliko visokih republikanskih funkcionera, čija saradnja će biti ključna za uspjeh tih planova, podržala je ponašanje članova njegove administracije na sastanku sa kineskom delegacijom.

“Imam puno političkih neslaganja s Bajdenovom administracijom, ali bi svi Amerikanci trebalo da se ujedine protiv pekinških tirana,” saopštio je republikanski senator Ben Sas.

Na kineskim društvenim mrežama se komentarisalo da kineski zvaničnici odrađuju dobar posao na Aljasci i da američka strana nije iskrena.

“Moj osjećaj je da ova administracija testira pitanje da li je moguće izvući stvarne rezultate iz ovih dijaloga,” kazao je Zak Kuper sa Američkog instituta Enterprajz u Vašingtonu.

Din Čeng iz konzervativne Heritidž fondacije smatra da je kineski globalni uticaj porastao do te mjere da osjećaju da mogu otvoreno ismijavati američki sistem.

“To je vizija iz kineske perspektive - ‘potreban sam ti, ne trebaš mi,” rekao je Čeng.

Bonus video: