Makron pozvao na veću mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Makron, koji će se obratiti učesnicima Samita "Jedna planeta" tokom popodneva, rekao je da je neophodno održavanje diplomatskih sastanaka, više transparetnosti u radu i stalno podsjećanje na borbu protiv globalnog zagrijevanja
50 pregleda 0 komentar(a)
Manuel Makron, Foto: Reuters
Manuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2017. 12:39h

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi mobilizacija protiv klimatskih promena trebalo da bude mnogo veća kako bi se smanjila temperatura ispod dva stepena Celzijusa.

"Još smo daleko od cilja utvrđenog u međunarodnom sporazumu u Parizu a to je da zadržimo temperaturu ispod dva stepena Celzijusa. Nećemo uspjeti bez jače mobilizacije ali i promjene u proizvodnji i razvoju", rekao je Makron u intervjuu za pariski list Mond.

Prema njegovim rječima, sadašnje svetske obaveze ukazuju da je temperatura 3,5 stepeni Celzijusa.

Francuski predsjednik je ocjenio da je međunarodni sporazum o klimatskim promjenama "postao krhkiji" posle povlačenja SAD. On je uoči Samita u Parizu rekao da američki predsjednik Donald Tramp odlukom o povlačenju, "snosi odgovornost" prema istoriji izražavajući istovremeno nadu da će Tramp narednih meseci promjeniti odluku.

Makron, koji će se obratiti učesnicima Samita "Jedna planeta" tokom popodneva, rekao je da je neophodno održavanje diplomatskih sastanaka, više transparetnosti u radu i stalno podsjećanje na borbu protiv globalnog zagrijevanja.

"Zbog toga je sazvan današnji skup. Moj cilj je da uputim i poruku razočarenja, jer su se mnogi uspavali dok je poziv na mobilizaciju nešto konkretno. Od postizanja sporazuma u Parizu prije dvije godine, mnoge akcije su započete a potom se od njih odustalo", dodao je Makron.

Na skupu su i poznate ličnosti koje se bore protiv klimatskih promjena - bivši američki guverener, glumac Arnold Švarceneger, glumac Šon Pen i druge.

Nekoliko stotina aktivista za zaštitu životne sredine okupilo se ispred zgrade u kojoj se održava skup koji obezbjeđuju dodatne snage bezbjednosti.

Bonus video: