Američko istraživanje: Vakcina AstraZeneke sigurna i efikasna

Vakcina stoprocentno sprječava teške oblike kovida, nema problema s krvnim ugrušcima

18355 pregleda 295 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rezultati velikog američkog kliničkog ispitivanja vakcine protiv Kovida-19 kompanije AstraZeneka pokazuju da je vakcina sigurna i visoko učinkovita.

U ispitivanju je učestvovalo više od 32.000 osoba, većinom iz SAD, a dijelom iz Čilea i Perua.

Pokazalo se da je vakcina 79 odsto efikasna protiv zaraze simptomatskim kovidom-19. Ipak, možda je još važnije da vakcina 100 odsto učinkovito sprječava teške oblike bolesti, prenosi Indeks.

U ispitivanju nisu nađeni nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Upravo su sumnje u povezanost vakcine AstraZeneke s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primjena vakcine bila privremeno obustavljena u dvadesetak zemalja, od čega ih je više od deset bilo u Evropi.

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim koronavirusom koju pruža AstraZenekina vakcina ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

Naime, oko petine ispitanika u američkoj studiji bili su stariji od 65 godina. Dobili su dvije doze AstraZenekine vakcine u razmaku od četiri sedmice i pokazalo se da je nivo zaštite koju su dobili ista kao i kod onih iz mlađih dobnih grupa.

Očekuje se da će na tragu rezultata ovog ispitivanja američka regulatorna agencija za hranu i ljekove (FDA) odobriti vakcinu u roku od mjesec ili dva.

Bonus video: