zbog zloupotreba ljudskih prava

EU uvela sankcije zvaničnicima Kine, Rusije i Mjanmara

"Ovo je veoma važan korak koji pokazuje koliko smo posvećeni", rekao je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korcok

4043 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri spoljnih poslova EU odobrili su u Briselu sankcije zvaničnicima u Kini, Mjanmaru i Rusiiji zbog zloupotreba ljudskih prava.

Na crnoj listi je četiri kineska zvaničnika i jedan državni entitet zbog nasilja nad ujgurskom manjinom nakon što su ambasadori dali zeleno svijetlo prošle nedjelje.

Riječ je o veoma važnom simboličnom potezu, jer je Brisel po prvi put uveo sankcije Kini zbog kršenja ljudskih prava otkako je 1989. godine uveo embargo na oružje nakon gušenja demonstracija na Trg Tjenanmen, prenosi Frans pres.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će „čvrsto reagovati“ na bilo kakvo postupaka zvaničnog Pekinga u zapadnom regionu Sinđijang.

Mjere su dio paketa sankcija za kršenje ljudska prava usmjerenih na desetak ljudi, koji takođe uključuje pojedince u Rusiji, Severnoj Koreji, Eritreji, Južnom Sudanu i Libiji, rekli su diplomate.

"Ovo je veoma važan korak koji pokazuje koliko smo posvećeni", rekao je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korcok.

Mehanizam - osmišljen kako bi olakšao Evropskoj Uniji kažnjavanje onih koji krše ljudska prava - pokrenut je ovog mjeseca sankcijama protiv četvorice ruskih zvaničnika zbog zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Diplomate su navele da će najnovije sankcije Rusiji biti usmjerene na pojedince koji stoje iza zloupotreba u Čečeniji, kojom gvozdenom pesnicom vlada lojalista Kremlja Ramzan Kadirov.

EU će takođe zamrznuti imovinu i zabranati izdavanja viza za 11 zvaničnika mjanmarske hunte zbog vojnog puča prošlog meseca i represije nad demonstrantima.

"Neprihvatljiv je ovaj stepen nasilja", rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

"Zbog toga nećemo moći da izbjegnemo izricanje sankcija", ističe Mas.

Mijanmar je u previranjima otkako je vojska zbacila civilnog lidera Aung San Su Ći 1. februara, što je pokrenulo masovnu pobunu koju su snage bezbjednosti pokušale da uguše kampanjom nasilja i straha.

Diplomate su rekle da će kompanijama povezanim sa vojskom vjerovatno biti uvedene sankcije u narednih nekoliko nedelja.