Nejednakost u dostupnosti vakcina postaje sve veća, virus može da godinama učini svijet svojim taocem

"Siromašnije zemlje se pitaju da li bogate zemlje zaista misle ono što govore kada govore o solidarnosti. Nepravedna distribucija vakcina nije samo moralni bes, već je i ekonomski i epidemiološki auto-destruktivna"

16657 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nejednakost u dostupnosti vakcina protiv koronavirusa između bogatih i siromašnih zemalja "sve je veća" i postaje "groteskna", izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je upozorio da na taj način virus može svijet godinama da učini svoji taocem.

"U januaru sam izjavio da je svijet na ivici katastrofalnog moralnog neuspjeha ako se ne preduzmu hitne mjere kako bi se obezbijedila pravična raspodjela vakcina protiv koronavirusa. Imamo sredstva da izbjegnemo taj neuspjeh, ali je šokantno koliko je malo učinjeno da se to spriječi", rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, povećeva se jaz između broja vakcina upućenih bogatim zemljama i broja vakcina upućenih putem mehanizma Kovaks (Covax) i to svakim danom postaje sve više "groteskno".

Međunarodni sistem Kovaks, koji je osnovala SZO, ima za cilj da ove godine obezbijedi doze za 20 odsto stanovništva u skoro 200 zemalja i teritorija, a uključuje mehanizam finansiranja za 92 zemlje u nepovoljnom položaju.

Zemlje koje trenutno vakcinišu mlađe, zdrave, nisko rizične ljude na koronavirus, to čine na štetu života zdravstvenih radnika, starih i drugih rizičnih grupa u drugim zemljama“, rekao je šef SZO.

"Siromašnije zemlje se pitaju da li bogate zemlje zaista misle ono što govore kada govore o solidarnosti. Nepravedna distribucija vakcina nije samo moralni bes, već je i ekonomski i epidemiološki auto-destruktivna", dodao je Gebrejesus.

Prema njegovim riječima, neke zemlje se utrkuju da vakcinišu cjelokupno stanovništvo, dok druge zemlje nemaju ništa.

"To može da pruži kratkoročnu sigurnost, ali to je lažni osjećaj sigurnosti“, rekao je on.

Dodao je da što više virus korona kruži, pojavljuje se više varijanti i da je sve vjerovatnije da postojeća vakcina neće biti efikasna.

Bonus video: