Izlazne ankete: Netanjahuov Likud osvojio najviše mandata, ne i dovoljno za vladu

Asošiejted pres navodi da na izborima nema jasnog pobjednika i da je Netanjahuova sudbina neizvjesna, te da će se politički zastoj nastaviti

6838 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Konzervativna partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua osvojila je najviše poslaničkih mandata u parlamentu - Knesetu na današnjim, četvrtim opštim izborima za manje od dvije godine.

Međutim, sudeći po izlaznim anketama, objavljenim poslije završenog glasanja u 22 sata po lokalnom vremenu, nema gararancija da će ona sa svojim saveznicima - ultradesničarskim i vjerskim partijama, imati dovoljno poslanika da obrazuju novu vladu.

Tri izraelska TV kanala objavila su da je Likud osvojio između 31 i 33 mjesta u Knesetu sa 120 poslanika, a slijedi partija centra (Ima budućnosti) lidera izraelske opozicije Jaira Lapida sa 16 do 18 mjesta, prenio je Frans pres.

Asošiejted pres navodi da na izborima nema jasnog pobjednika i da je Netanjahuova sudbina neizvjesna, te da će se politički zastoj nastaviti.

Izlazne ankete pokazuju da ni Netanjahu sa svojim saveznicima, ali ni njegovi protivnici, nisu uspjeli da obezbijede parlamentarnu većinu što bi moglo da donese produženje zastoja, a čak i pete uzastopne izbore.

Zvanični rezultati možda neće biti poznati danima, ali ako i konačni rezultat bude sličan izlaznim anketama, obje strane će pokušati da privuku Naftali Beneta, bivšeg Netanjahuvog saveznika, koji mu je postao rival, kako bi imali većinu.

Netanjahu bi s Benetovom strankom Jamina i partijama koje ga inače podržavaju, imao tijesnu većinu u Knesetu, navode izraelski mediji.

Benet dijeli Netanjahuovu čvrstorukašku nacionalističku ideologiju, ali je nagovijestio da bi sarađivao sa njegovim protivnicima, ako mu se pruži šansa da bude premijer.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je gotovo 6,6 miliona stanovnika, a odziv je, po prvim informacijama, bio najmanji od 2009. godine - oko 60 odsto.

Izraelci su glasali za 24. saziv parlamenta, Kneseta, podijeljeni skoro napola: na one koji podržavaju dugogodišnjeg premijera Netanjahua i one koji bi da ga smijene.

Ni u prethodne tri runde izbora nije bilo jasnog pobjednika, a vlada nacionalnog jedinstva obrazovana je u maju 2020. godine.

Već u decembru raspisani su novi izbori poslije sukoba Netanjahua i njegovog koalicionog partnera Benija Ganca, lidera partije centra Plavo i bijelo.

Bilo je dogovoreno da Ganc zamijeni Netanjahua na funkciji premijera u novembru ove godine, ali se parlament automatski raspustio jer nije usvojen budžet u predviđenom roku.

Netanjahu je kontinuirano premijer od 2009. godine i obećavao je da će naredna vlada biti desničarska, zahvaljujući tradicionalnim saveznicima.

Protiv njega je labava koalicija opozicionih stranaka i bivših saveznika koji smatraju da je vrijeme da ode, prvenstveno zbog suđenja za korupciju, ali bi se njihova nastojanja da se ujedine u vladi mogla pokazati nemogućim.

Netanjahu je odbio da se povuče iako mu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito, a u središtu njegove kampanje bila je uspješna vakcinacija protiv koronavirusa čak 80 odsto odraslih od ukupno 9,3 miliona stanovnika.

On je krajem 2019. godine optužen, a suđenje je počelo pošto je vlada jedinstva položila zakletvu u maju prošle godine.

Današnji izbori se smatraju referendumom o Netanjahuovoj vladavini i ankete su pokazivale da će izborna trka biti tijesna.

Ovog puta on nije imao ni jasnog rivala, već mu se suprostavio čitav niz partija koji nema ništa zajedničko sem animoziteta prema njemu.