Bajden: Zabraniti jurišno oružje

Američki mediji su prenijeli da je napadač, koji je ranjen u nogu u okršaju sa policijom, imao laku poluatomatsku pušku AR-15, pištolj i neprobojni prsluk. Deset žrtava jučerašnjeg napada je imalo između 20 i 65 godina, a među stradalima je i 23-godišnji Neven Stanišić porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije

6237 pregleda 2 komentar(a)
Zastave u Vašingtonu spuštene su na pola koplja, Foto: Reuters
Zastave u Vašingtonu spuštene su na pola koplja, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden pozvao je juče na zabranu jurišnog oružja i strože mjere za posjedovanje naoružanja nakon što je napadač ubio deset osoba u supermarketu u Koloradu u drugom masovnom ubistvu u SAD u posljednjih nedjelju dana.

„Ne treba da čekam ni minut, a kamoli sat da preduzmem zdravorazumske mjere koje će spasiti živote u budućnosti“, kazao je Bajden, dodajući da „možemo zabraniti jurišno oružje“. „Ovo nije i ne treba da bude stranačko pitanje. Možemo zabraniti jurišno oružje i šaržere velikog kapaciteta u ovoj zemlji“.

Policija je juče uhapsila 21-godišnjeg Ahmeda Al Alivija Alisa za oružani napad u gradu Boulderu u Koloradu u kojem je ubio deset osoba uključujući i policajca koji se prvi odazvao na poziv u pomoć. Američki mediji su prenijeli da je napadač, koji je ranjen u nogu u okršaju sa policijom, imao laku poluatomatsku pušku AR-15, pištolj i neprobojni prsluk. Deset žrtava jučerašnjeg napada je imalo između 20 i 65 godina, a među stradalima je i 23-godišnji Neven Stanišić porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Policija je juče saopštila da je uvjerena da Alisa nije imao saučesnike, ali nijesu iznijeli detalje o tome šta bi mogao biti motiv napada.

To je druga masovna pucnjava u Americi u posljednjih nedjelju dana, nakon pucnjave u salonima za masažu u Atlanti u kojoj je prošlog utorka ubijeno osam ljudi, među kojima šest žena azijskog porijekla.

Nensi Pelosi, demokratska predsjednica Predstavničkog doma, kazala je juče da nasilje naglašava potrebu za strožim zakonima o posjedovanju oružja, koje u Kongresu blokiraju republikanci.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama pozvao je poslanike da usvoje nove mjere o naoružanju. „Trebalo bi da možemo da živimo bez straha da li će naš sljedeći izlazak iz kuće biti i posljednji. Trebalo bi da je tako. Međutim, u Americi, to ne možemo“, kazao je Obama.

Bonus video: