konačni rezultati u petak

Prebrojani gotovo svi glasovi: Nema više izgleda za izbornu pobjedu Netanjahua

Ovi četvrti opšti izbori za manje od dvije godine uveliko su se smatrali referendumom o Netanjahuovoj sposobnosti da vlada dok mu se sudi za korupciju

6553 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: REUTERS
Netanjahu, Foto: REUTERS

Nema više izgleda za pobjedu premijera Izraela Benjamina Netanjahua na parlamentarnim izborima održanim u utorak, jer nakon gotovo svih prebrojanih glasova njegova partija konzervativna Likud i njeni desničarski saveznici nemaju parlamentarnu većinu.

Izraelska izborna komisija prebrojala je 99,5 odsto, 4.429.518 glasova i kako se pokazalo ni Netanjahuov blok, ni oni koji žele da ga smijene nemaju otvoren put ka obrazovanju vlade.

Ne očekuje se da preostali neizbrojani glasovi izmene te rezultate.

Ovi četvrti opšti izbori za manje od dvije godine uveliko su se smatrali referendumom o Netanjahuovoj sposobnosti da vlada dok mu se sudi za korupciju.

Međutim, ni Netanjahuov Likud sa svojim tradiconalnim pristalicama, dvije vjerske stranke i jednom ultradesničarskom, ni njegovi protivnici, čitav niz različitih partija, nisu osvojili 61 poslanički mandat u parlamentu, Knesetu, sa 120 poslanika.

Likud će sa saveznicima imati 52 poslanička mandata, a protivnici 57.

Između su dvije stranke koje nisu odlučile kom bloku će prići, nacionalistička Jamina sa sedam mandata, predvođena bivšim Netanjahuovim saradnikom Naftali Banetom i Raam, islamska partija izraelskih Arapa koja je osvojila četiri mjesta.

Duboke podjele između partija otežavaju i jednoj i drugoj strani da obezbijede većinu.

Arapske stranke nikada nisu bile u vladajućoj koaliciji, ni za nacionalističke stranke i takvo savezništvo je tabu.

Becalel Smotrih, Netanjahuov saveznik i vođa ultradesne Religiozne cionističke stranke, je rekao danas da se desničarska vlada neće formirati sa podrškom Mansura Abasa koji predvodi Raam.

Predsjednik demokratskog instituta Izraela Johanan Plesner rekao je da je zastoj koji je sada nastao najgora politička kriza poslije više decenija i da je izraelski poiltički sistem takav da je teško postići jasan ishod.

Uz to je kao razlog naveo "faktor Netnjahu", kako je rekao, popularnog premijera koji se bori da ostane na vlasti dok mu se sudi.

Nekolicina Netanjahuovih protivnika počela je da razmatra usvajanje predloga zakona kojim bi se onemogućilo da političar kome se sudi postane mandatar.

Time bi se spriječilo da Netanjahu koji je najduže premijer u istoriji Izraela ostane na toj funkciji.

Slična inicijativa je pokrenuta posle izbora u martu 2020. godine, ali zakon nije usvojen.

Netnjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito u tri slučaja.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, policiju i tužilaštvo da vode lov na vještice protiv njega.

Uprkos optužbama Netanjuha partija je osvojila četvrtinu mandata i najveća je u parlamentu u koji je ušlo ukupno 13 stranaka, najviše od izbora 2003. godine.

To su stranke ultraortodoksnih Jevreja, arapske, sekularne nacionalistče i liberlne.

Konačni rezultati izbora očekuju se u petak.

Preporučujemo za Vas